Ako smanje broj rokova, studenti u protestu

 
  • 0

Nezadovoljni "bolonjci" burno su reagovali na najave Ministarstva prosvete da će im od 2013/14. godine smanjiti broj ispitnih rokova na pet, a uslov za budžet povećati na 50 bodova

Država je uvela bolonjski sistem u visoko školstvo, a njegove najvažnije principe godinama ne sprovodi.

- Dok se taj sistem ne primeni kako treba, ne pristajemo na smanjenje broja ispitnih rokova i strožih uslova za upis na fakultete - poručuje predsednik Studentske unije Srbije (SUS) Nikola Damljanović.

Nezadovoljni studenti  "bolonjci" burno su reagovali na najave Ministarstva prosvete da će im od 2013/14. godine smanjiti broj ispitnih rokova na pet, a uslov za budžet povećati na 50 bodova. Studentske organizacije saglasne su u nameri da pokrenu protest ukoliko Ministarstvo pooštri kriterijume, a ne učini ništa da se na fakultetima konačno primene osnovni principi novog sistema u visokom školstvu.

- Ako hoće da podignu kriterijume za studente, krajnje je vreme da preuzmu odgovornost i za svoj deo obaveza. Bolonjski sistem predviđa da se ispiti mogu položiti kroz kolokvijume i druge predispitne obaveze. Za sada se to sprovodi na svega dva-tri predmeta na svakom fakultetu - ističe Damljanović.

S njim je saglasan i potpredsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Miloš Zeljković, koji dodaje da treba sačekati donošenje novog zakona.

- Novi zakon trebalo bi da se donese sledeće godine i samim tim ništa od najavljenih kriterijuma više ne bi važilo. Ipak, to ne znači da treba zaboraviti aktuelne probleme u visokom školstvu kao što su zastarele knjige, neuređen sistem bodovanja, stari kadar profesora koji i dalje radi po sistemu od pre 20 godina - kaže Zeljković.

Novosadski i niški fakulteti su brži u sprovođenju bolonjske reforme.

- Mnogi fakulteti u Novom Sadu uveliko primenjuju sistem polaganja ispita kroz predispitne obaveze. Novosadski studenti su po tom pitanju zadovoljniji od kolega u Beogradu, ali ni oni ne prihvataju smanjenje broja rokova. Ako student pripremi gradivo u aprilu i profesor ima vremena da ga tada ispita, zašto bismo čekali? - priča predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu Miloš Jerković.

Svaki deseti predmet na fakultetu ima prolaznost manju od 30 dosto. Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević upozorio je na to da na svakom fakultetu postoji bar 10 odsto predmeta na kojima je prolaznost daleko ispod 30 odsto.

- To znači da profesor loše radi svoj posao - kaže Kovačević.

Predlog o sankcijama za ovakve profesore trebalo bi da bude usvojen na sledećoj sednici Senata.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA