Raspisan konkurs za vojne sveštenike

 
  • 0

Vojska Srbije traži 13 predstavnika Srpske pravoslavne crkve, kao i po jednog kapelana i imama

Posle više od dve godine od donošenja uredbe, raspisan je konkurs za prve vojne sveštenike, a prve liturgije, mise i namazi u kasarnama Vojske Srbije biće služene početkom sledeće godine.

Vojska traži jednog glavnog sveštenika SPC, pet koordinatora i sedam "običnih" popova. Za njihove kolege iz drugih religija rezervisana su mesta glavnog kapelana, odnosno imama.

Oni će kao oficiri služiti u komandama i najvećim jedinicama Vojske Srbije. Mesta u garnizonima trenutno ima za 13 pravoslavnih sveštenika i po jednog katoličkog kapelana i muslimanskog imama.

Sveštenici će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme, kao aktivni oficiri sa činom kapetana. Kao i ostalima, njima sleduju vojnička uniforma i čizme, a uz standardne oznake na reveru nosiće i amblem religije kojoj pripadaju.

U kasarnama su već izabrane zgrade koje će postati kapele i džamije, a predstoji njihovo opremanje nameštajem, ikonama, bogoslužbenim knjigama.

Vojni sveštenici nosiće običnu vojnu uniformu, ali i odeću za bogosluženja. Njima će biti omogućeno nošenje kraće brade. Vojna obuka biće obavezna za sve, ali neće nositi oružje. Svakome od njih pomagaće po jedan podoficir, po naređenju komandanta jedinice.

Prema gruboj računici, posao u Vojsci Srbije naći će nekoliko desetina sveštenika. Prvi će ući u Generalštab, Vojnu akademiju, VMA i komande brigada. Predviđeno je da jedan klirik "zaduži" do 500 vojnika.

Za 500 do 1.000 vernika u uniformi biće zaposlena dvojica sveštenika, a po jedan će ih "pojačavati" na svakih sledećih 1.000 vojnika.

Kandidati za vojne sveštenike moraju da imaju manje od 45 godina, da budu državljani Srbije i da su zdravstveno sposobni za službu u Vojsci Srbije.

Glavni vojni sveštenik, imam i kapelan mora da ima zvanje mastera i najmanje šest godina verske službe, dok je za koordinatore predviđeno upola manje godina iskustva.

Sveštenici moraju da imaju samo završen fakultet. Svi kandidati za oficire u mantijama proći će i obaveznu bezbednosnu proveru.

(Telegraf.rs / Novosti)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA