PROTESTI: Novosađani protiv grafita mržnje! (FOTO)

 
  • 0

Na prostestu pod nazivom “Protiv mržnje, stop fašizmu” okupilo se oko 500 građana. Aleksandra Jerkov pretnje smrću prijavila policiji

Oko pet stotina Novosađana okupilo se danas na protestu pod nazivom "Protiv mržnje, stop fašizmu" zbog ispisivanja grafita mržnje i nestanka table sa nazivom Ulice dr Zorana Đinđića.

Predstavnici Građanske Vojvodine, koji su organizovali protest, poručili su da neće dopustiti da šovinisti ugroze zajednički život u Novom Sadu i da vrate grad u vreme sukoba iz 90-ih godina.

Neposredan povod za protest bili su šovinistički grafiti koje su nepoznati počinioci ispisali na zgradi u Novom Sadu.

Učesnici protesta su nosili veliki transparent na kojem je pisalo "Protiv mržnje, stop fašizmu" i na kome su bili precrtani nacistički kukasti krstovi.

Na protestu je bio i premijer Vojvodine Bojan Pajtić koji je rekao da pokrajinske vlasti neće dozvoliti širenje šovinizma i unošenje nemira.

Tablu sa nazivom ulice Zorana Đinđića u Novom Sadu ponovo je postavio profesor Fakulteta tehničkih nauka Goran Stojanović, jedan od dobitnika nagrade za visoka naučna dostignuća koja nosi ime po pokojnom premijeru.

Pajtić je nakon skupa novinarima rekao da pokrajinske vlasti neće dozvoliti da se u Vojvodini širi šovinizam i da se unosi nemir.

- Vojvođani ne žele da budu deljeni i mi ćemo taj princip da branimo - rekao je Pajtić.

Skup je obezbeđivala policija i nije bilo incidenata.

Jerkov pretenje smrću prijavila policiji

Predsednica Skupštine Vojvodine Aleksandra Jerkov potvrdila je danas da je obavestila policiiju o dobijenim pretnjama koje je, kako kaže, shvatila veoma ozbiljno.

Pretećim porukama od Jerkov se traži da nastavak sednice, na kojoj bi trebalo da bude verifikovana nova parlamentarna većina, zakaže u roku od 48 sati.

"Dobijene pretnje sam shvatila veoma ozbiljno zato što nas iskustvo uči da ih tako treba shvatati", objasnila je Jerkov koja je zasedanje Skupštine Vojvodine zakazala za 12. Septmbar.

Pet opozicionih političkih grupacija traži hitno zasedanje vanredne sednice Skupštine Vojvodine na kojoj bi trebalo da se konstatuje nova parlamentarna većina i smena gradonačelnika Igora Pavličića, članova Gradskog veća i direktora javnih preduzeća.

(Telegraf.rs / izvor: Tajug, Beta / foto: Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA