PARISKI DIJAMANT: Ajfelov toranj najvredniji spomenik u Evropi - košta 435 milijardi evra!

 
  • 0

Vrednost "gvozdene dame" - kako još nazivaju Ajfelovu kulu - skoro je petina celog francuskog bruto domaćeg proizvoda, objavio je list "Le Figaro"

Čuveni spomenik u Parizu, Ajfelova kula, proglašena je za  najvredniji spomenik u Evropi. Njegova vrednost je procenjena na 435 milijardi evra ili 343 milijardi funti, pokazala su nova studijska istraživanja.

Tako je francuski ponos procenjen da vredi šest puta više u odnosu na najbližeg rivala Koloseum u Rimu, koji vredi 91 milijardu evra. Za britanski najvredniji spomenik proglašen  je londonski Tauer, vredan 70,5 milijardi evra, dok je "Stounhendž" plasiran na sedmo mesto, i vredi 10,5 milijardi evra.

Istraživanje italijanske komore koristilo je deset parametara za određivanje vrednosti. Materijalna vrednost ni imovine ni strukture nije uzet u obzir.

"Turistički indeks", koji je obuhvatao ekonomsku vrednost lokacije, slavu spomenika i broj posetilaca, spojen sa  "Indeksom ekonomske privlačnosti", koji sadrži dobit i broj radnih mesta, odredio je njegovu procenjenu vrednost.

Vrednost "gvozdene dame" - kako još nazivaju Ajfelovu kulu - iznosi skoro petinu celog francuskog bruto domaćeg proizvoda, objavio je list "Le Figaro".

Druge poznate evropske znamenitosti na listi uključuju Duomo katedralu u Milanu, vrednu 65 milijardi evra, kao i Prado muzej u Madridu, u vrednosti od 46 milijardi evra.

(I. M. / Izvor: Telegraf)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA