Marić: Gorećemo dok ne bude para!

 
  • 0

- Dok gasimo i spasavamo u nemogućim uslovima Vlada nas tapše po ramenu, ali kad se raspoređuju sredstva iz budžeta ministri nas zaborave - kaže načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije

Načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić poziva državu da se uozbilji kada su u pitanju požari ocenjujući da bi Srbija od polovine naknade koja se izdvaja za štete mogla da kupi letelice, opremu i primi vatrogasce.

Marić kaže da se sedam godina ponavlja ista priča - "dok gasimo i spasavamo u nemogućim uslovima Vlada nas tapše po ramenu, ali kad se raspoređuju sredstva iz budžeta ministri nas zaborave".

On kaže da se rizik koji se nadnosi nad Srbijom ilustruje podatkom da su za gašenje katastrofalnih avgustovskih šumskih požara morali da budu angažovani vatrogasci iz svih krajeva Srbije, ali da, kako kaže, ne bi mogli da izađu na kraj sa vatrenom stihijom bez ruskih aviona.

Marić navodi da Srbiji po evropskim standardima nedostaje 4.000 vatrogasaca do optimalnog broja i da je većina od 1.100 njihovih vozila stara tridesetak godina. Od toga je trenutno oko 150 vozila van stroja.

- Tokom gašenja šumskih požara izuzetan problem bilo je masovno otkazivanje starih vozila koja su pod punim optrećenjem trebalo da rade ceo dan na temperaturi višoj od 40 stepeni. Razlog zbog kojeg nam je 40 kamiona ostalo u kvaru na terenu je i neodržavanje protivpožarnih puteva, jer se čekalo da izbije požar pa da se oni čiste i probijaju. Pošto nemamo svoje protivpožarne letelice, morali smo da čekamo ruske, a u međuvremenu je požar dobio katastrofalne razmere i uništio 10.000 hektara šume - rekao je Marić.

Za sumu koja se izdvoji za naknadu štete tokom jedne godine mogla bi da se isfinansira sva preventiva i da nam još ostane dosta para, tvrdiMarić.

- Stvari ne mogu još dugo da funkcionišu na ovakav način. Mi smo od prošle vlade tražili sredstva za hitan prijem 500 vatrogasaca što bi osetno poboljšalo stanje u Srbiji, a dobili smo odgovor da to košta oko osam miliona evra i da je to prevelika suma. S druge strane, šteta koju svake godine trpimo zbog manjka ljudi je najmanje desetostruko veća – rekao je on.

Marić ipak dodaje da, posle nedavnog sastanka vladine komisije za naknadu štete, "ima indicija da će stvari funkcionisati bolje".

Njegov sektor se osim gašenja požara bavi i spasavnjem prilikom poplava, klizišta, zemljotresa, hemijskih akcidenata, uklanjanjem neeksplodiranih ubojnih sredstava, za šta je potrebna specijalizovana oprema koje nema mnogo.

Prioritet je prijem 500 vatrogasaca koji košta osam milona evra, nabavka 10 kamiona za 2,5 miliona evra, kupovina vatrogasnog helikoptera čija se cena na tržištu kreće oko 15 miliona evra i mobilnih bedema za zaštitu od poplava za pet lokacija u Srbiji koji vrede oko milion evra.

Načelnik Sektora otkriva da njegova služba nema čak ni dovoljno računara koji su neophodni za sabiranje podataka kako bi se efikasno i s jednog mesta upravljalo krizama.

(Telegraf.rs / Novosti)

Video: Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA