Asocijacija šefova-kuvara Srbije apeluje na javnost da se ne dozvoli izmena Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO), kao ni uvoz i uzgoj ovih proizvoda. Oni su se na ovaj korak odlučili nakon alarmantnih podataka o sve gojaznijem stanovništvu Srbije, čemu doprinosi konzumacija namirnica s nedozvoljeno visokim procentom raznih dodataka.
Iz Asocijacija navode da zapadne korporacije odavno vrše pritisak na Srbiju kako bi izmenile postojeći Zakon o GMO i na taj način ušle na tržište Srbije. Po njihovom mišljenju, ovi proizvodi se već uveliko nalaze na našem tržištu, a mi toga nismo ni svesni.
- To se najbolje vidi po odnosu cena uzgajanja i visokih cena prodaje poljoprivrednih proizvoda. Prosto, kupci teško mogu da razlikuju one proizvode koji su uzgajani na prirodan način i one koji su veštački proizvedeni. Problem je i u tome što se zakon, koji je u osnovi dobar, ne primenjuje dovoljno pažljivo i tako se potrošačima zatvaraju oči pred istinom - smatra sekretar Asocijacije Aleksandar Pavlović.
Iz Asocijacije podsećaju na inicijativu koju je pokrenula Privredna komora Srbije u kojoj se preporučuje da se poljoprivredni prostor Srbije proglasi za prostor bez proizvodnje genetski modifikovanih proizvoda. To bi, smatraju u Asocijaciji, bilo i ekonomski isplativo, s obzirom na to da su cene zdrave hrane na tržištu 30 do 50 odsto više.
- Gledano iz ugla nutricionista, genetski modifikovana hrana i dalje predstavlja nepoznanicu. Ono što možemo reći jeste da ovi proizvodi mogu imati toksične efekte, kao i da mogu izazvati alergijske reakcije - tvrdi nutricionista Rajko Atanasijević i dodaje da se ovakva hrana svakako ne preporučuje.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Miladin Ševarlić ističe da Srbija ne mora da prihvati uvoz GMO hrane ako to ne želi.
- Ne radi se samo o zdravstveno-bezbednosnim razlozima i zaštiti potrošača, već i o ekonomskim interesima Srbije - smatra Ševarlić.
(I. M. / Izvor: 24 sata)