BIH: Vanredne mere zbog talasa tropskih vrućina i požara

 
  • 0

U nekim mestima živa na termometru je dostigla 41 stepen Celzijusa, a temperature u Sarajevu u poslednjih nekoliko dana bile su sedam stepeni više nego što je uobičajeno za ovo doba godine

Vlasti BiH uvele su vanredne mere u celoj zemlji, zbog talasa tropskih vrućina i požara koji su zadesili region Balkana.

U nekim mestima živa na termometru je dostigla 41 stepen Celzijusa, a temperature u Sarajevu u poslednjih nekoliko dana bile su sedam stepeni više nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

BiH se poslednjih dana suočava s velikim brojem požara, zbog kojih su vlasti opštine Bratunac pre dva dana proglasile vanredno stanje. Vatra kod Bratunca  je lokalizovana nakon intervencije helikoptera oružanih snaga BiH, ali oko Srebrenice i na području Konjica i dalje bukte požari.

Na nekoliko lokacija ugroženi su i stambeni objekti, ali ni na jednom mestu vatra još nije direktno zahvatila kuće. Gašenje vatre helikopterom na području Slapašnice i Krasanpolja kod Bratunca trajalo je tri i po sata.

Rukovodilac operacija Milorad Krsmanović izjavio je da je oblast zahvaćena požarom obavijena dimom, a da na području Slapašnice pilot nije mogao dobro da odredi lokaciju na koju treba da prosipa vodu. Kako bi se sprečilo širenje požara, uz proglašenje vanrednog stanja angažovane su sve raspoložive snage, uključujući vatrogasce, stanovništvo, policajce i ekipe šumskog gazdinstva "Drina".

Tamošnji mediji prenose da je alarmantno stanje i u opštini Srebrenica, gde je vatrena stihija zahvatila šumski pojas u predelu sela Zalazje, treći put ove godine, pa je i na tom području neophodno gašenje požara iz vazduha.

Iako iz područja pogođenih požarima stalno stižu pozivi da se u gašenje vatre uključe i helikopteri oružanih snaga, pravi bes izazvala je vest da su letelice na remontu upravo sad kad su najpotrebnije. Kao razlog što su letelice poslate na remont navodi se to što su one bile previše upotrebljavane u posednjih desetak i više dana.

Hiljade hektara šume nestaju u plamenu, a stanovnici ugroženih područja već danima su na nogama, jer vatra ozbiljno preti kućama na mnogim područjima.

Međutim, uprkos velikim naporima vatrogasaca i stanovnika, požari se šire. Stručnjaci tvrde da samo obilna kiša može ugasiti vatru, ali meteorolozi su skeptični. Visoke temperature, koje prelaze i 40 stepeni zadržaće se još, a prave padavine se i ne naziru.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da su svi požari u RS trenutno pod kontrolom, a da se šteta od požara procenjuje na oko 850.000 konvertibilnih maraka (oko 430.000 evra). Džombić je istakao da su požari aktivni u 14 opština RS.

- Najbolje je što nemamo ljudskih žrtava. Sve jedinice koje su angažovane rade sa najvećim oprezom i nisu ugrožena sela i ljudski životi - rekao je on posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Stanislavom Čađom i direktorom Republičke uprave Civilne zaštite Milimirom Doderom.

Premijer RS dalje je naveo da se trenutno razmatra predlog Crne Gore o izdvajanju dela sredstava za kupovinu kanadera, koji bi bio u crnogorskoj jedinici i po potrebi se koristio. Džombić je, međutim, ocenio da kupovina kanadera i formiranje zajedničke jedinice sa Crnom Gorom u ovom trenutku ne bi bilo najbolji potez.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo ocenio je da su za gašenje požara korisniji mali avioni od "kanadera".

- Regionalni pristup civilnoj zaštiti se zagovara, saradnja postoji, ali čak i pod pretpostavkom da imamo 'kanader' koji košta 30 miliona maraka morali bi imati najmanje dve posade, uz enormne troškove održavanja i minimalne procente korišćenja. Pitanje je da li za tako nečim ima potrebe - rekao je Čađo.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je trebinjska policija podnela krivičnu prijavu protiv jedne osobe iz Trebinja zbog sumnje da je paljenjem korova oko svoje kuće u selu Kotezi izazvala požar koji se proširio na okolna dvorišta, a potom i na susedna sela.

Inače, danas je za celo područje BiH zbog najavljenih ekstremnih vrućina uključen "meteo alarm" sa oznakom "crveno". Na stranici Hidrometeorološkog zavoda u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nalazi se upozorenje u kojem se navodi da su aktuelne vremenske prilike "izuzetno opasne".

(M. S. / Agencije)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA