Policija sprečila sveštenike da uđu u crkvu!

 
  • 1

Mitropolija crnogorsko-primorska osudila je ponašanje pripadnika crnogorske policije koji su sprečili održavanje praznične liturgije povodom praznika Preobraženja gospodnjeg, u hramu Preobraženja na Ivanovim Koritima

Mitropolija crnogorsko-primorska osudila je ponašanje pripadnika crnogorske policije koji su sprečili održavanje praznične liturgije povodom praznika Preobraženja gospodnjeg, u hramu Preobraženja na Ivanovim Koritima.

Policija je, kako je saopšteno iz Mitropolije, sprečila juče ulazak pravoslavnih sveštenika Cetinjskog manastira u tu crkvu kako bi je pripremili za praznično bogosluženje, koje se do pre tri godine obavljalo neometano u toj crkvi, još od njenog postojanja.

- Tu službu nikada nije vršio niko osim sveštenstva iz Cetinjskog manastira. Crkva Preobraženja Gospodnjeg je po katastarskim papirima crnogorske države u vlasništvu Cetinjske mitropolije, kao uostalom i svi njeguški hramovi - navodi se u saopštenuju mitropolijskog glasila "Svetigorapres".

U Mitropoliji smatraju da je ovaj postupak policije neprimeren i da se, s obzirom na neosporna svojinska prava, javni red i mir mogao i morao čuvati na neki drugi način, a "ne nikako izjednačavanjem vlasnika i legitimnih sveštenika sa onima koji to nisu, a voleli bi da budu".

Mitropolija crnogorsko-primorska je skrenula pažnju i na neprimereno i neobjektivno izveštavanje većine crnogorskih medija, sa Javnim servisom RTGC na čelu, u vezi sa jučerašnjim praznikom.

- Pitamo se kako je moguće da, pored punih hramova u svim gradovima Crne Gore, pored manastira i sabornih crkava ispunjenih hiljadama vernika i sa preko stotinu sveštenika, od Cetinja i Podgorice do Plava, od Ulcinja do Nikšića, od Kotora, pa do Žabljaka, naši crnogorski mediji ne prenesu nijedan detalj sa tih crkveno-narodnih sabranja, nego samo i jedino jedan skup sa pet raščinjenih sveštenika i oko pet njihovih simpatizera - pitaju u Mitropoliji.

U Crnoj Gori deluje i kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva koja deluje protiv Mitropolije zahtevajući čak i oduzimanje njene imovine. Crkveno pitanje u Crnoj Gori je veoma složeno, a od proglašenja njene nezavisnosti polovinom maja 2006. godine ne postoji Ministarstvo vera.

(Telegraf.rs / Tanjug, Foto: mitropolija.me)

Video: Poslednji autobus sa BAS-a krenuo za Ljubljanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VUK

    20. avgust 2012 | 21:28

    ZASTO SE CRNOGORCI LJUBE U CELO ZATO STO NEMAJU OBRAZA.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA