AFERA AGROBANKA: I FSS dobijao novac, Antonić o trošku Saveza išao na Mundijal 2010?

 
  • 0

"Agrobanka" je, navodno, davala novac za sponzorstvo Fudbalskom savezu Srbije. Jedan deo novca potrošen je na odlazak srpske reprezentacije na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoj Africi, a na to putovanje o istom trošku išao je i uhapšeni direktor ove banke

Osim fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan, novac od "Agrobanke" dobijao je i Fudbalski savez Srbije. Nekadašnji načelnik Odeljenja za borbu protiv finansijskog kriminala Josip Bogić kaže da bi istraga o ovoj banci mogla bi da potraje godinama i  da je moguće da su sportska udruženja služila za pranje novca.

U fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan su juče za rekli da su od "Agrobanke" dobijali samo kredite, a ne i sponzorstva, ali zato je Fudbalski savez Srbije, na čijem je čelu Tomislav Karadžić, uspevao da na ime sponzorstva dobije i novac.

Istraga je do sada pokazala da novac nije mogao da ode odjednom, i da se gubitak nagomilavao godinama. U 2009. i 2010. "Agrobanka" delila je i šakom i kapom, ne samo kredite, već i sponzorstva. U FSS priznaju da su dobijali novac, a iako su dužni da to prezentuju, oni su odlučili da to kriju od javnosti.

- Mi smo imali čisto sponzorstvo, dobijali smo određenu nadoknadu, to je jedan od naših manjih sponzorskih ugovora ako govorimo u smislu vrednosti i novca, ali izuzetno značajan. Mi smo zauzvrat davali određene marketinške usluge - kaže generalni sekretar FSS Zoran Laković.

Od novca koji je FSS dobio, jedan deo otišao je na odlazak srpske reprezentacije na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoj Africi 2010. godine. A među putnicima, o trošku FSS bio je i prvooptuženi u aferi "Agrobanke" - Dušan Antonić. To je, kako saznajemo, bio deo Ugovora o sponzorstvu.

U agenciji "Plavi, plavi" potvrdili su da je uhapšeni direktor putovao na Mundijal kao počasni gost.

- U "članu 9" tog ugovora stoji da putovanje na finalni turnir, ukoliko se naša reprezentacija kvalifikuje, "Agrobanka" kao jedan od naših dobrih sponzora ima pravo da pošalje dva predstavnika. Na to putovanje putovao je gosp. Antonić Dušan kao predsednik banke i Latinović Rajko za koga ja ne mogu da kažem kako je i u kojoj funkciji je bio - kaže Jovan Burmaz iz agencije.

Međutim, za razliku od sponzorstva FSS, sponzorski ugovor sa Zvezdom bio je samo slika za javnost, jer se, kako su priznali za B92, Zvezda odrekla novca za sponzorstvo za kredit koji im je dala "Agrobanka".

Nekadašnji načelnik Odeljenja za borbu protiv finansijskog kriminala Josip Bogić kaže da je takva mogućnost poznata u praksi ne samo u Srbiji, već i u razvijenijim zemljama. Bogić je objasnio i kako je moguće da se potpisuju ugovori koji ne odslikavaju stvarnost, odnosno da se za ugovor u stvari ne dobije novac.

- Moguće je da su validni ugovori, ali moguće i da su pravnici pronašli rupe u zakonu, da su zakoni nedorečeni, jer treba imati u vidu, naročito posle 2009. godine, da su mnogi zakoni, slobodno mogu reći, namenski donošeni da bi oni koji ostvaruju kasnije određenu dobit radili sve po zakonu - rekao je Bogić.

(M. S. / Izvor: B92)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA