Advokat Peranovića podneo krivičnu prijavu protiv vladike Lavrentija

 
  • 4

- Imamo i CD sa svečanosti, kada ga je vladika Lavrentije odlikovao i tim povodom održao hvalospevnu besedu, u kojoj je rekao da se otac Branislav nagrađuje za dobra dela i izuzetne rezultate koje je postigao - izjavio je advokat Branislava Peranovića

Sveštenik Branislav Peranović, osumnjičeni za ubistvo Nebojše Zarupca u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje", nedavno je odlikovan zvanjem protojereja stavrofora, piše dnevnik "Politika" u izdanju od subote.

Vladika šabački Lavrentije odlikovao je Peranovića najvišim zvanjem koji oženjeno svešteno lice može dobiti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tvrdi advokat Ilija Radulović, branilac osumnjičenog sveštenika.

Prema njegovim rečima, vladika Lavrentije odlikovao je njegovog klijenta pre oko tri nedelje, o čemu ima i materijalne dokaze.

- Imamo i CD sa svečanosti, kada ga je vladika Lavrentije odlikovao i tim povodom održao hvalospevnu besedu, u kojoj je rekao da se otac Branislav nagrađuje za dobra dela i izuzetne rezultate koje je postigao - izjavio je Radulović.

Advokat je dodao da je podneo krivičnu prijavu protiv vladike bačkog Irineja i episkopa jegarskog Porfirija zbog nedozvoljenog komentarisanja krivičnog postupka u toku.

Kako piše "Politika", u Eparhiji šabačkoj nisu mogli da daju nikakve informacije niti izjave dok ne dobiju izveštaje o istrazi policije i suda. Ni u Sinodu SPC nije moglo da se sazna da li je "crkvena vlada" obaveštena o tome da je otac Branislav Peranović odlikovan, kao ni to da li će oni preduzimati neke korake povodom tog slučaja.

Inače, kada su 2009. godine objavljeni snimci batinanja štićenika Duhovno-rehabilitacionog centra "Crna reka", koji je vodio Peranović, Sinod je najoštrije osudio takvo ponašanje sveštenika SPC, i tražio da se "Crna reka" raspusti, a protiv oca Branislava pokrene crkveno-krivični postupak.

Sada nije bilo zvaničnog saopštenja Sinoda, ali je jedan od članova "crkvene vlade", vladika bački Irinej, izjavio da Sinod nema vlast nad mesnim episkopima, da može da preporuči, ali ne i da naredi episkopu šta bi trebalo da uradi, kao i da su za tragediju u Jadranskoj Lešnici posredno odgovorni svi.

Klirik odlikovan zvanjem protojereja stavrofora ima pravo da nosi naprsni krst, a ranije su to odlikovanje dobijali većinom sveštenici koji su pri kraju svešteničke službe. Na predlog nadležnog eparhijskog arhijereja, zvanje je dodeljivao Sinod.

To je, međutim, pre nekoliko godina promenjeno, pa su sada unapređenja i dodela te vrste odlikovanja gotovo isključivo u nadležnosti eparhijskog arhijereja. On je samo u obavezi da obavesti Sinod o takvoj odluci, navodi "Politika".

(I. M. / Izvor: Beta)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mali radojica civijas

    11. avgust 2012 | 11:57

    Ma kakav Sinod, Sabacku eparhiju treba da ispita tuzilac za organizovani kriminal,polako klupko se odmotava cuce se ko je bio sve u ovom krvavom crkvenom biznisu.

  • RODOLJUB

    11. avgust 2012 | 09:55

    Ma treba ga rascereciti konjima lozu mu poremecenu jbm,pa sta je on umislio da je Bog

  • nemanja

    18. avgust 2012 | 18:09

    podneo krivicnu prijavu protiv irineja backog? Irinej je jedan divan covek koji ne laze i ne mulja za pare! sram vas bilo ilija! treba da vas obese! i vas i artemija i lavrentija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA