CRKVENA SRAMOTA: Batinaš odlikovan najvišim činom, bivši vladika Artemije znao za batinanja!

 
  • 0

Episkop šabački Lavrentije odlikovao Branislava Peranovića činom protojereja stavrofora, što je najviši čin koji jedan sveštenik može da ima. Nekadašnji vladika Artemije znao kakve metode Peranović primenjuje, ali ništa nije uradio da ga zaustavi

Episkop šabački Lavrentije je pre tri nedelje odlikovao najvišim činom protojereja stavrofora Branislava Peranovića (54), koji je u utorak krvnički ubio štićenika Centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti "Sretenje" Nebojšu Zarupca (39). O tome da je Srpska pravoslavna crkva znala kakve metode Peranović primenjuje prema štićenicima govori i podatak da je njega ispovedao raščinjeni vladika Artemije, koji ga je i štitio od sankcija zbog prebijanja štićenika.

Peranović je odlikovan činom protojereja stavrofora, što je najviše crkveno odlikovanje. Čin daje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve na predlog eparhijskog arhijereja, uglavnom uglednim starijim sveštenicima, koji su se svojim životom i radom posebno istakli i sebe i svoj život ugradili u Crkvu. Odlikovanje znači pravo nošenja zlatnog krsta na grudima, a svečano se uručuje odlikovanom na Svetoj arhijerejskoj liturgiji uz prigodan govor i čestitku.

Informaciju da je Peranović odlikovan najvišim činom za dnevni list "Alo" potvrdio je i njegov advokat Ilija Radulović.

- Tačno je da je episkop Lavrentije dodelio najviši čin ocu Peranoviću, što je za njega predstavljalo veliku čast. To je najviši čin u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji se može dodeliti jednom svešteniku. Peranovića je ustoličio episkop Lavrentije, pošto je moj klijent uživao ugled u svojoj eparhiji - rekao je Radulović.

Ipak, komentar vladike Lavrentija nije bilo moguće dobiti jer je on, kako su rekli u šabačkoj eparhiji, na putu. On je pre dva dana privremeno zabranio svešteniku Peranoviću sveštenodejstvo do okončanja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo.

O tome koliko dobro je SPC bila upućena u sve što Peranović radi govori i činjenica da je njegov duhovni otac bio nekadašnji vladika Artemije.

- Da, dolazio je kod mene i ispovedao se, može se reći da sam ja bio njegov duhovni otac. Nakon 2009. smo se ponekad sretali, ali nismo se sastajali, niti je dolazio kod mene. Znao sam šta radi u Crnoj reci, ali nisam znao kako to radi - rekao je bivši vladika.

Sveštenik J. G., koji je sa Peranovićem službovao u manastiru, kaže za dnevni list "Pres" da je on mogao da radi šta hoće dok je Artemije bio episkop raško-prizrenski.

- Vladika Artemije i Peranović su imali jako blizak odnos. Episkop je u njega imao potpuno poverenje. Znao je za batinjanje štićenika u centru i sećam se da ga je nekoliko puta pitao: 'Da li baš moraju batine, Peranoviću?' Na to mu je ovaj odgovarao: 'Vladiko, ako nema batina, nema ni kampa'. Onda bi Artemije samo odmahnuo rukom i razgovor na tu temu bi bio završen. Vladika ga je voleo zbog njegove harizme i načina na koji se ophodio prema ljudima pa mu je sve tolerisao: batinanje, motore, alkohol - kaže J. G.

Nebojša Zarubac sahranjen je juče u selu Batalage kod Koceljeve.

(M. S. / Izvori: Alo, Press)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA