Obostrane blokade po celom Kosovu

 
  • 0

Iz pravca južne Kosovske Mitrovice prema administrativnom prelazu Brnjak veći broj srpskih građana blokirao saobraćaj, dok su u Leposaviću blokadu puteva postavili turski i nemački pripadnici KFOR-a

Veliki broj građana je posle 11 časova zaustavio kolonu vozila EULEKS-a i KFOR-a iz pravca južne Kosovske Mitrovice prema administrativnom prelazu Brnjak.

Regionalni portparol KPS-a Besim Hoti potvrdio je za Telegraf da je "put blokiran i da su građani i ranije u Zupču zaustavljali vozila na ovom pravcu".

Prema rečima potpredsednika Opštine Zubin Potok, Srđana Đurovića, građani su samoorganizovano zaustavili saobraćaj, kako bi blokirali alternativne puteve na teritoriji opštine Zubin Potok. Očekuje se da će "nesporazum između građana koji su zaustavili konvoj i predstavnika EULEKS-a i KFOR-a biti razrešen i da će se saobraćaj normalizovati".

Blokada je u toku, incidenata nije bilo u Zupču je mirno.

Na teritoriji opštine Leposavić nemački pripadnici KFOR-a su posle povlačenja poljskih pripadnika KFOR-a ponovo blokiraliput Raška -Tresava – Lešak i na tom putu se odvija samo putnički saobraćaj.

Turski pripadnici KFOR -a su u potpunosti blokirali alternativni put u Vučjoj rupi tako da se na putnom pravcu Jarinje, Vučja Rupa, Rudnica Raška saobraćaj ne odvija u oba smera.

Član Opštinskog Veća  Leposavić  Zoran Milojević je za naš portal rekao da je u razgovoru s predstavnicima LMT timova KFOR-a dobio uveravanja da će se saobraćaj od 12 časova u potpunosti normalizovati, međutim do toga nije došlo.

- U međuzoni su Srbi povukli barikadu, onog momenta kada su se kamioni koji su krenuli put Kosova povukli u pravcu centralne Srbije, tako da se saobraćaj na administrativnim prelazima Rudnica i Jarinje neometano odvija – rekao je Milojević i dodao da "pripadnici Kfor-a nisu postupili u skladu s datom informacijom da će se saobraćaj od 12 časova neometano odvijati" na blokiranom alternativnom putu.

Milojević je ukazao da se Srbi alternativnim putevima snabdevaju osnovnim životnim namirnicama i da ometanje prevoza direktno utiče na svakodnevni život građana.

Srbi na severu pokrajine već godinu dana saobraćaju alternativnim putevima u pravcu centralne Srbije zaobilazeći administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, na kojima uz pomoć jednog dela međunarodne zajednice tzv.Prištinske institucije žele da instaliraju graničnu policiju i carinike i zaokruže nezavisnost samoproglašene Republike Kosovo, nasilnom integracijom Srba.

(S. S.)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA