Stanovništvo SFRJ polako izumire!

 
  • 3

Najveći negativni prirodni priraštaj beleže Srbija (4,8 odsto), Hrvatska (2) i BiH (0,4), u plusu Kosovo (12 procenata), Crna Gora (2,9) i Makedonija (1,6)

Sudeći prema zvaničnim statistikama, stanovništvo država nastalih raspadom bivše Jugoslavije polako izumire.

Nacionalne statistike Republike Srbije i Republike Hrvatske, najmnogoljudnijih zemalja eks SFRJ, ali i nacionalno najhomogenijih, govore da se obe zemlje suočavaju s vrlo ozbiljnom stopom negativnog prirodnog priraštaja.

Srbija, u kojoj je na kraju 2010. živelo 7.241.295 stanovnika, u toj godini je imala negativan prirodni priraštaj od 4,8 odsto.

Taj trend je nastavljen prošle i ove godine. Stoga, ne čudi što je u ekpozeu prilikom imenovanja nove Vlade Srbije premijer Ivica Dačić najavio da će jedan od prvih zadataka njegove administracije biti hvatanje u koštac sa belom kugom.

Istovremeno, druga po brojnosti žitelja među zemaljama bivše Jugoslavije, Hrvatska, koja je u 2010. imala 4.418.000 stanovnika, beleži negativan prirodni priraštaj od dva odsto.

Negativnom trendu rasta populacije nije izbegla ni BiH, treća po brojnosti zemlja u regionu, s procenom od oko 3.839.737 stanovnika. BiH u 2010. beleži negativan prirodni priraštaj od 0,4 odsto, s tim što je u Republici Srpskoj stopa negativna, a u Federaciji BiH pozitivna.

Za razliku od Srbije, Hrvatske i dela BiH, Kosovo, Crna Gora i Makedonija su zemlje rastuće populacije. S procenom broja stanovnika od oko 1,7 miliona, Kosovo je, po poslednjem podatku iz 2010, imalo prirodni priraštaj od čak 12 odsto.

Procenat živorođenih u odnosu na broj umrlih u Crnoj Gori u toku 2010, zemlji s najmanjim brojem stanovnika od svih zemalja na području bivše Jugoslavije, bio je veći za 2,9 procenta, dok je stopa prirodnog priraštaja u Makedoniji u istom periodu iznosila 1,6 odsto.

(I. M. / Izvor: Dnevni Avaz)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MaracZagreb

    4. april 2013 | 13:10

    Ma nije to koliko stanovništvo izumire, nego dosta se njih odseli u neke druge zemlje, npr. ja sam Hrvat i znam da dosta mojih prijatelja je otišlo izvana, trenutno smo 2 najveća iseljenićka nacija poslije Sjeverne Irske, koliko nas 4,4miliona trenutno zivi u Hrvatskoj, toliko jos nas zivi izvan nje u dijaspori... treba smanjiti iseljavanje, podhitno, vjerujem da to nije samo kod nas problem, nego i kod vas u Srbiji !!!

  • pele

    3. avgust 2012 | 14:14

    Politicari pricaju prazne price - to im je posao.Njima je bitno za njihovu decu i unuke i da ih nafajtaju sa lovom da se ne muce.Boli ih za drzavu,narod.Koja je to mera koju ce sprovesti da bi pomogli ljudima da imaju decu u humanim okolnostima.Ne demagogija,vec da stvore uslove za vise dece.Sada ce neko reci-pa i nasi pradedovi nisu imali pa nas je bilo 6,7.Koliko ih je dozivelo da budu dede i babe?Velika smrtnost dece je bila.Danas malo malo pa vidimo neku brojnu porodicu koja preko tv-a moli da im se pomogne."Obicni" ljudi sa vise dece koji ne dodju do tv-a,vidimo okolo nas da cupaju kose sa problemima kako pregurati mesec,godinu.Poslodavci nece zaposliti zensku osobu za koju misle da ce roditi dete.Drzava nece dati trudnici punu platu koju je imala na poslu,ili ako je nezaposlena,ili ako joj je plata manja od proseka,nece joj se dati prosecna plata do navrsene 3 gdine deteta.Nece joj niko garantovati da ce se vratiti na svoje mesto.Nece niko prilagoditi cene decije hrane,obuce,odece plati "obicnog" coveka.Itd.Pa kako ocekujete da bude vise dece?I to je meni licno,potpuno nevazno da li je neko srbin ili vec sta.Covek sam,volim decu,voleo bih da ih imam vise,voleo bih da drugi,ako zele,mogu da imaju vise,ali nam je drzava neprijatelj po tom pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA