Srbija u mraku ako TENT ne radi punom parom!

Predstavnici Ministarstva energetike i štrajkačkog odbora TE “Nikola Tesla“ u Obrenovcu nisu se dogovorili oko povećanja plata, što može da nas vrati u vreme restrikcija!

  • 1

Ako samo jedan blok u Termoelektrani “Nikola Tesla“ prestane s radom, a nije obezbeđena struja iz uvoza, čekaju nas isključenja i neredovno snabdevanje strujom u celoj zemlji!

Predstavnici Ministarstva infrastrukture i energetike i štrajkačkog odbora TE Nikola Tesla u Obrenovcu nisu se danas dogovorili oko povećanja plata, što može da rezultira povratkom u vreme restrikcija.

Više od 350 štrajkača od sinoć zahteva povećanje plata na osnovu smenskog rada i blokira upravnu zgradu.

Dragoslav Ljubičić, predsednik Sindikata smenskih radnika TENT-a, kaže za Telegraf.rs da su pregovori propali i da su se radnici odlučili za vid borbe - “radom do iznemoglosti”.

- Radićemo dok ne popadamo, a posle neka probaju da nađu radnike koji će nas zameniti – kaže Ljubičić.

Dr Slobodan Ružić, stručnjak za energetiku, kao najgori scenario u slučaju potpune obustave rada u TENT-u predviđa opštu nestašicu struje.

- Prestanak rada samo jednog bloka momentalno bi poremetio snabdevanje strujom u zemlji, što ne bi moglo da se nadomesti naknadnim uvozom. To bi dovelo do uvođenja restrikcija – objašnjava Ružić i dodaje da se nada da do toga neće doći. Kako naglašava, obaveza je i Vlade i rukovdstva i radnika da nađu rešenje.

Ministar Milutin Mrkonjić, međutim, prebacuje lopticu na rukovodstvo TENT-a, iako su radnici njega označili kao jedinog nadležnog za udovoljavanje njihovim zahtevima. Kako kaže, štrajk u TENT-u je radno-pravni spor za koji nije nadležno njegovo ministarstvo.

Uprkost tvrdnjama ministra o nenadležnosti, na popodnevnim pregovorima sa štrajkačima bio je Dušan Mrakić, državni sekrtar u Mrkonjićevom ministarstvu. Po tvrdnji Saše Đorđevića, predsednika resora za informisanje TENT-a, Mrakić je imao ovlašćenje da potpiše sve što se sa štrajkačima dogovori.

TENT, u kome se proizvodi oko 60 odsto ukupne proizvodnje EPS-a, saopštio je da dosadašnjim aktivnostima štrajkača nije bila ugrožena proizvodnja električne energije, ali bi dalja radikalizacija štrajka mogla dovesti do problema u funkcionisanju celokupnog privrednog društva.

(Anđela Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA