Tornado u Vojvodini: Vazdušne pijavice parale nebo i napravile haos. Prizori su jezivi (VIDEO)

 
  • 0

Poplave, požari, suše, vodene bujice, erozije, jaki olujni vetrovi postaju normalna pojava u Srbiji

Do pre nekoliko godina bilo je nezamislivo videti i zabeležiti pojavu tornada u Srbiji. Međutim, ovo postaje sve češća pojava i to zabeležena okom kamere u Vojvodini.

Pijavice i olujni vetar prete obali: Apokaliptični prizori nadolazećeg nevremena uznemirili su sve! (FOTO) (VIDEO)

Anđelka, samohrana majka troje dece, poginula tokom nevremena u Novom Sadu: Drvo je palo na njen auto dok je vozila oca! (FOTO)

Nevereme protutnjalo Kikindom: Vetar brzine 80 km na sat lomio grane i nosio sve pred sobom (FOTO)

Klimatske promene danas su uočljivije i izraženije nego pre samo 10 godina, a stručnjaci tvrde da klima određenog mesta više ne postoji, već postoji trend promene klime.

Poplave, požari, suše, vodene bujice, erozije, jaki olujni vetrovi postaju normalna pojava u Srbiji.

Klimatske promene u našoj zemlji ogledaju se u povećanju prosečne temperature vazduha, povećanju broja dana sa ekstremno visokim temperaturama.

 

Tornado je izuzetno razoran olujni vetar, koji nastaje pod određenim uslovima - u uslovima nestabilne atmosfere (formiranje olujnih kišnih oblaka kumulonimbusa), velike vlažnosti, jakih vetrova koji duvaju iz različitih pravaca i snažnog vertikalnog strujanja vazduha.

 

Izdizanjem toplog (lakšeg) i vlažnog vazduha sa tla u gornje slojeve atmosfere, gde u određenom delu nastaje mešanje sa hladnijim (težim) i suvljim vazduhom dolazi do nagle kondenzacije i formiranja kapljica vode što dovodi do oslobađanja energije u okolni prostor, čime se pojačava vetrikalno strujanje vazduha.

 

Strujanjem toplog vazduha ka gornjim, hladnog ka donjim slojevima atmosfere uz vetrove različitih pravaca ispod olujnog kumulonimbusa formira se vrtlog (levak).

 

Pogledajte kakav su haos napravile pijavice:

Snimci ove pijavice su od pre nekoliko dana, kada je olujno nevreme pravilo haos po Vojvodini, a jedna žena je u Novom Sadu stradala, kada je drvo palo na njen auto i usmrtilo je.

 

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Video: Preko 6.000 tona otpada na transfer stanici Prelici: Kamioni dnveno odvoze ogrmnu količinu smeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA