Srbi idu po diplome u Bugarsku: Pola Bosilegrada studira kod komšija, priključuju im se i mladi iz Niša, Vranja...

 
 ≫ 
  • 5

Za učenike bugarskog porekla koji žive u Srbiji, a žele da studiraju u Bugarskoj ove godine predviđeno je 170 mesta na različitim fakultetima

Oko 90 odsto učenika koji su završili srednju školu u opštini Bosilegrad zainteresovano je da upiše neki od fakulteta u Bugarskoj.

Na FON se prijavio rekordan broj kandidata: Nikad više zainteresovanih u istoriji

Za njih je danas organizovan prijemni ispit u toj opštini.

Zamenik predsednika opštine Bosilegrad Stefan Stojkov rekao je agenciji Beta da su razlozi za to blizina univerzitetskih centara u Bugarskoj i pogodnosti za studiranje koje ta zemlja pruža učenicima koji imaju bugarsko poreklo.

- Učenici bugarskog porekla imaju obezbeđen broj upisnih mesta, stipendiju od 75 evra mesečno i obezbeđeno mesto u studentskom domu - rekao je Stojkov.

On je kazao da se 46 srednjoškolaca prijavilo na prijemni ispit koji je održan u Gimnaziji u Bosilegradu i da će rezultati biti poznati za desetak dana.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

- Za učenike bugarskog porekla koji žive u Srbiji, a žele da studiraju u Bugarskoj ove godine predviđeno je 170 mesta na različitim fakultetima - kazao je Stojkov.

On je naveo da svake godine pre održavanja prijemnog ispita nekoliko profesora sa univerziteta u Sofiji, Plovdivu, Velikom Trnovu i Blagoevgradu dolazi u Bosilegrad i pomaže učenicima da se spreme za polaganje prijemnog ispita iz istorije bugarskog jezika.

- Ne žele samo deca iz Bosilegrada da studiraju u Bugarskoj, imamo i učenika iz Surdulice, Niša, Vranja i Beograda, a uslov je da imaju bugarsko poreklo - rekao je Stojkov.

On je dodao da opština pruža logističku podršku budućim studentima tako što pomaže pri sakupljanju dokumentacije za prijavu prijemnog ispita i kasnije prilikom dobijanja vize i privremene lične karte za studente koji se upišu na neki od fakulteta u Bugarskoj.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki Orahovac

    3. jul 2017 | 20:01

    I imaji diplomu zemlje Evropske unije. Gospodski!

  • VAN

    3. jul 2017 | 20:17

    Kod bugara su diplome još jeftinije nego u Srbiji.

  • Milk

    3. jul 2017 | 20:59

    I za Srbe iz Hrvacke je predvidjeno besplatno skolovanje u Srbiji ali malo sutra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA