Perfektno filmsko leto: Omiljeni filmovi u Kinoteci tokom jula i avgusta

 
  • 0

Program počinje već sutra, 1. jula, jednim od omiljenih filmova srpske i eks-ju kinematografije "Varljivo leto ’68", Gorana Paskaljevića, i italijanskim filmom "Velika lepota" Paola Sorentina

Jugoslovenska kinoteka biće otvorena za publiku tokom celog leta, a u svečanoj sali novog zdanja, u Uzun Mirkovoj ulici, tokom jula i avgusta trajaće ciklus "Varljivo filmsko leto 2017“, sa po dve projekcije svake večeri.

Ovaj srpski grad je filmska Meka: Gotovo snimanje "Robina Huda" na MOĆNOJ LOKACIJI (FOTO)

Oliveri Katarini i Petru Božoviću uručen Zlatni pečat (FOTO)

Program počinje već sutra, 1. jula, jednim od omiljenih filmova srpske i eks-ju kinematografije "Varljivo leto ’68", Gorana Paskaljevića, i višestruko nagrađivanim italijanskim filmom novije produkcije "Velika lepota" Paola Sorentina.

Sva odabrana ostvarenja u vezi su sa letom - bilo kao temom, vremenom u kojem se dešava radnja, po atmosferi i na mnogo drugih načina i autorskih pristupa. Ciklus obuhvata širok žanrovski raspon, drame i akcije, romanse i komedije...

Printskrin: Youtube/Esad Kasumovic Printskrin: Youtube/Esad Kasumovic

Na repertoaru su i evergrin hitovi i umetnički filmovi američke, evropske i domaće produkcije. Među njima su "Iznenada prošlog leta" Džozefa Mankijeviča, "Dan velikih talasa" Džona Milijusa, "Mediteraneo" Gabrijela Salvatoresa, "Ajkula" Stivena Spilberga, "Plaža" Denija Bojla, "Neki to vole vruće" Bilija Vajdlera, "Bazen" Žaka Derea i "Bazen" Fransoa Ozona, "U zenitu sunca" Renea Klemana, "Dugo toplo leto" Martina Rita, "Znam šta ste radili prošlog leta" Džima Gilespija, "Ljubav u Barseloni" Vudija Alena...

Srpsku i eks-ju kinematografiju u ovom izboru zastupaju "Lepota poroka" Živka Nikolića, "Šest dana juna" Dinka Tucakovića, "Haloa – praznik kurvi" i "Pad Italije" Lordana Zafranovića i "Kapetan Mikula Mali" Obrada Gluščevića.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Letnji ciklus Kinoteke nudi pregled istorije sedme umetnosti tokom čak osam decenija. Najstariji filmovi na programu su "Orkan" Džona Forda iz 1937. i "Dama iz Šangaja" Orsona Velsa iz 1947. godine.

Publika će imati i retku priliku da vidi integralnu verziju kultnog filma Bernarda Bertolučija XX vek, čiji će prvi i drugi deo biti prikazani 14. jula i ponovo 13. avgusta.

Naime, program sa 55 naslova na ukupno 1112 projekcije koncipiran je uglavnom tako da će željene filmove moći da vide i gledaoci koji deo leta provode van Beograda. "Varljivo leto ’68." i "Velika lepota" biće ponovo prikazani na kraju ciklusa – 31. avgusta.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Repertoar od 2. jula reprizira se 30. avgusta, od 3. jula – 29. avgusta i tako redom. Projekcije počinju i 18 i u 20,30 sati.

U okviru letnjeg programa u Kinoteci od 15. do 20. jula, a u saradnji sa Svis institutom i Muzejom savremene umetnosti u Njujorku, u Svečanoj Sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 biće prikazano šest domaćih i šest stranih filmova, svaki dan od 18 i 20.30 časova.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA