Tito otrovao Staljina cijanidom!

 
  • 0

U svojoj knjizi "Tito in tovariši" slovenački istoričar za diplomatiju zapadnog Balkana Jože Pirjevec tvrdi da je Tito otrovao Staljina, i to na sličan način kako je, veruje se, Staljin otrovao Lenjina!

U svojoj knjizi "Tito in tovariši" slovenački istoričar za diplomatiju zapadnog Balkana Jože Pirjevec tvrdi da je  Tito otrovao Staljina, i to na sličan način kako je, veruje se, Staljin otrovao Lenjina!

Iako ova tvrdnja zvuči kao zaplet špijunskog filma, činjenica je da se Tito i Staljin nisu podnosili još od kraja Drugog svetskog rata i da je Staljin bezuspešno pokušao da ubije Tita čak 22 puta. Jedan od kreativnijih pokušaja bio je nervnim plinom iz poklonjene kutijice za nakit.

Staljin je Lenjina, navodno, otrovao  cijanidom. Lenjin je umro od posledica moždanog udara, a doktori smatraju da je do njega moglo dovesti upravo trovanje cijanidom. Pirjevec kaže da  je upravo na taj način i Tito ubio Staljina.

Kad je Staljin umro od moždanog udara 5. marta 1953. godine, u njegovom kabinetu pronađeno je Titovo pismo upozorenja. Još od ranije se zna da je Staljin u više navrata pokušao da ubije Tita, i to čak 22 puta.

U pismu je Tito napisao da Staljin može da pošalje koliko god hoće ubica, a da je njemu dovoljno da pošalje samo jednog. Pirjavec navodi da je Staljin bio ozbiljno zabrinut zbog Titove pretnje. Postoji i mišljenje da je Staljin i ranije imao manje moždane udare i da ovaj nikoga nije iznenadio.

(I. M. / Jutarnji list)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA