Politički atentat trese Ameriku: Ranjeni kongresmen u kritičnom stanju, Tramp i Melanija ga posetili u bolnici (FOTO) (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 5

Američka glasila pišu da je Hodžkinson bio ekstremista levih uverenja i da je na Fejsbuku objavio da je pristalica Bernija Sandersa, bivšeg kandidata na demokratskim predizborima i čelnika američke levice

Džejms Hodžkinson (66) umro je od povreda zadobijenih u pucnjavi s policijom, objavio je u sredu američki predsednik Donald Tramp nakon incidenta u kojem je Hodžkinson iz još nepoznatih motiva pucao na republikanske kongresnike na treningu bejzbola kod Vašingtona.

Pucnjava u luksuznom kraju Vašingtona: Upucan kongresmen iz automatskog oružja, ranjeni političari! (FOTO) (VIDEO)

Hodžkinson, inače iz grada Belvila u saveznoj državi Ilinois, ranio je mitraljezom petoro ljudi, uključujući šefa republikanskoga kluba u Zastupničkom domu Kongresa Stiva Skalisa. Prema poslednjim objavama iz bolnice u Vašingtonu, Skalis se nalazi u kritičnom stanju, piše Gardijan. U teškom je stanju i jedan pripadnik osoblja jednog drugog kongresmena. Kako tvrde svedoci, napadač je tokom 5-10 minuta ispalio više stotina metaka.

Napadač Hodžkinson je bio samozaposlen, a njegov dosje u Illinoisu je prepun saobraćajnih prekršaja uz koje se nalazi i optužba za napad i nanošenje telesnih povreda, koja je ipak odbačena 2006. godine. Te je optužbe podnela njegova tadašnja devojka, ali se nije pojavila na sudu kada je došlo vreme za ročište.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Hodžkinsonova žena je za TV mrežu NBC rekla da se njen muž preselio u saveznu državu Virdžinija (nedaleko od Vašingtona gde je izvršio napad) pre dva meseca, a druga američka glasila pišu da je Hodžkinson bio ekstremista levih uverenja.

On je na Fejsbuku objavio da je pristalica Bernija Sandersa, bivšeg kandidata na demokratskim predizborima i čelnika američke levice.

- Tramp je izdajnik. Tramp je uništio našu demokratiju. Vreme je da uništimo Trampa i njegovu družinu - napisao je u martu osumnjičeni napadač na istom Fejsbuk profilu.

Berni Sanders, inače dugogodišnji senator iz Vermonta, je komentisao da je "užasnut ovim strašnim činom" i snažno osudio Hodžkinsonov napad.

U biografiji prožetoj aktivizmom za društvena i socijalna pitanja, Hodžkinson je svojevremeno i poslao nekoliko pisma lokalnom listu Belvil-njuz demokrat u kojim je hvalio bivšeg predsjednika SAD-a Baraka Obamu i kudio poreznu politiku konzervativaca.

TRAMPOVA I MELANIJINA POSETA

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija posetili su sinoć u bolnici republikanskog kongresmena Skalisa.

Prema saopštenju Bele kuće, predsednik i prva dama doneli su cveće Skalisu, visokom republikanskom predstavniku u donjem domu Kongresa, kome je operisan kuk posle ranjavanja i koji se prema navodima bolnice i dalje nalazi u kritičnom stanju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tramp je sedeo pored njegovo kreveta i razgovarao s članovima njegove porodice.

Vašingtonska bolnica MedStar saopštila je sinoć da je stanje Skalisa, lidera republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa, kritično, i da će mu biti potrebno još nekoliko operacija.

- Republikanski kongresmen je teško ranjen i u kritičnom je stanju - navela je bolnica sinoć na Tviteru.

Bolnica je saopštila da ga je metak pogodio u levi kuk, i zatim je prošao kroz stomačnu duplju, kada su povređene kosti i unutrašnji organi i izazvano jako krvarenje.

 

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je ukupno pet osoba hospitalizovano zbog povreda od vatrenog oružja, uključujući napadača koji je kasnije podlegao povredama, Skalisa, jednog policajca, jednog asistenta u Kongresu i jednog lobiste. Još jedna osoba je zadobila lakše povrede.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac baner

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA