Tramp prodao Arapima za 110 miliona dolara ova čuda od oružja, a u međuvremenu Putin ispalio hipersonik koji prži 7.500 km/h (VIDEO)

  • 14

Iako većina država na svetu, naročito najjače svetske sile i njihovi lideri, govore da se zalažu za mir i nenasilje, često u medijima možemo da vidimo kako se svakim danom sve više naoružavaju. Skoro svakodnevno gledamo kako se unapređuju oružja čiji je cilj uništavanje, a ne očuvanje sveta.

Uporedili su Putinov najbolji tenk sa Trampovim oružjem i dali neoboriv dokaz šta je jače (FOTO) (VIDEO)

U toj trci za naoružanjem prednjače dva velika rivala - Rusija i SAD. Obe države tvrde da je baš njihov arsenal oružja najubojitiiji.

RUSIJA

Rusija je nedavno lansirala pet uspešnih letova supersoničnog aviona koji je u stanju da uništi nosač aviona sa jednim udarcem, navodi se u novom izveštaju. Krstareća raketa Cirkon, koja putuje između 6.000-7.500 kilometara na čas (5-6 puta brže od brzine zvuka) i stavlja Rusiju "pola decenije ispred SAD", navodi se u izveštaju.

To ga čini bržim od bilo kog protivraketnog sistema, uključujući i one za koje se očekuje da će se pojaviti u naredne dve decenije.

- U Rusiji je testiranje pravog oružja već u toku. Očekuje se da će ova raketa biti u ruskom arsenalu između 2018. i 2020. godine - rekao je vojni analitičar Vladimir Tučkov.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci upozoravaju da bi "nezaustavljivi" projektili bili katastrofa za, na primer, mornaricu Kraljice Elizabete i Princa od Velsa, koja košta 7,9 miliona dolara.

SAD troši oko 469 milijardi dolara godišnje na svoj budžet za odbranu i ima najmoćniju vojsku na svetu. Međutim, njegovih 19 nosača aviona biće nemoćni da zaustave krstareće rakete Cirkon, navodi se u izveštaju.

SAD

Tokom svoje prve i nedavne turneje izvan SAD, američki predsednik Donald Tramp je posetio i Saudijsku Arabiju. Tada je dogovorena prodaja američkog oružja vrednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona.

– Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svetlu iranskih pretnji -naveo je neimenovani zvaničnik Trampove administracije, prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska "mogućnost da doprinese antiterorističkim operacijama širom regiona, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD u obavljanju ovih operacija".

AP je u najavi ovog dogovora Vašingtona i Rijada naveo da su u tom paketu tenkovi, nosači brodova, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikaciona kao i tehnologija sajber bezbednosti.

Jedan od tih oružja je i MIM-104 Patriot, američki protiv-vazdušni raketni sistem srednjeg dometa.

Ovaj multifunkcionalni radar koristi antenu sa elektronskim skeniranjem i zahvaljujući tome obavlja više funkcija istovremeno: osmatranje vazdušnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, ozračivanje cilja i predaju podataka komandi za navođenje rakete. Drugi raketni sistemi za ove funkcije koriste čak 3 do 5 radara.

Foto-montaža: pixabay.com, Wikimedia/U.S. Army Foto-montaža: pixabay.com, Wikimedia/U.S. Army

Antenski sistem sa elektronskim skeniranjem je stacioniran- nema mehaničkih okretaja antene već je za vreme rada usmeren u jednom pravcu. Antena je sastavljena od velikog broja elemenata za emitovanje i prijem elektromagnetne energije i zato može da obrazuje više dijagrama usmerenosti različitih karakteristika.

Elektronskim skeniranjem upravlja računar prema programiranom režimu rada kojim su vremenski određene pojedine funkcije u sektoru od 60 do 90 stepeni. Radar je smešten u kontejner na poluprikolici M860 koju vuče tegljač M818. Električnom energijom se napaja iz stanice za napajanje. Zavreme borbenog rada u njemu nema posluge, već operateri upravljaju sa komandnog mesta baterije.

Pogledajte video:

(L.C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alek

    1. jun 2017 | 20:50

    Dajte više da se sve to oružje isproba u praksi, pa da krenemo opet iz kamenog doba...!

  • .S. S.

    1. jun 2017 | 21:44

    RUSIJA treba da vlada svetom i da uvede red u njemu da bi on bio bezbedan za sve normalne ljude koji žele da žive u miru i blagostanju u suprotnom vladaće haos destruktivnih sila amerike djavolje tvorevine i raznoraznih isila kimova i budala koji proturaju svoje ludilo!

  • Optmista

    1. jun 2017 | 21:19

    Svet je biznis veliki.Sve strane profitiraju.Vestacka mrznja izmedju Amerkke i Rusije je izmisljotina, velika obmana!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA