Dinar probio sve rekorde! Evo da li je bolje da kupujete ili prodajete evro

 
 ≫ 
  • 17

- Samo jedna izjava je dovoljna da poremeti sve i zato je neizvesno u kom pravcu će sve da ide. Našim građanim bih savetovao da se strpe sa kupovinom deviza - poručuje profesor Musabegović

Dinar je danas nastavio da jača prema evru, pa i prema dolaru, koji je i u odnosu na evro danima u padu. Mnogi su se zbog ovakvih kretanja kursa zapitali da li je možda trenutak za kupovinu evropske ili američke valute. Dok jedni mozgaju, drugi već kupuju, a stručnjaci savetuju da nije trenutak za bilo kakva ulaganja ili prodaju jer su još neizvesna kretanja domaće valute.

Dinar i evro će jednom biti zamenjeni, i zato treba ulagati u ove valute! (FOTO)

SRAMOTA: Marko je za 1 metalni evro u Beogradu dobio SAMO 50 dinara

Profesor Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije je prateći dešavanja na američkom tržištu došao do zaključka da je jedna politička izjava dovoljna da destabilizuje američki dolar, pa i evro.

- Dolar koji pada u odnosu na evro je više odraz nepovoljnih političkih, a ne ekonomskih prilika. Danas je situacija na američkom tržištu već povoljna. Samo jedna izjava je dovoljna da poremeti sve i zato je neizvesno u kom pravcu će sve da ide. Našim građanim bih savetovao da se strpe sa kupovinom deviza - poručuje profesor.

Foto: Telegraf, Images_of_Money / Foter / CC BY, Flickr/401(K) 2013 Foto: Telegraf, Images_of_Money / Foter / CC BY, Flickr/401(K) 2013

Na isti način razmišlja i analitičar Dušan Uzelac sa portala "Kamatica" kada kaže da su kretanja kursa posledica makroekonomskih kretanja i globalnih aktivnosti na koje ne možemo da utičemo.

- Moj savet građanima je da ne brinu previše i da razmišljaju "u dinarima" u kojima primaju plate i kupuju. Ko mora da kupuje evre, on će svakako da ih kupi, ko mora da ih proda, on će da ih proda. Jedino ko želi da uzme evre na duži rok, naravno da je bolje da ih kupi sad kada su jeftini. U suprotnom, možemo samo da budemo nemi posmatrači - kaže Uzelac.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Da građani u ovom trenutku ipak treba sami da odluče šta da rade shodno svojim potrebama, smatra Goran Papović, predsednika Nacionalne organizacije potrošača, pogotovo što "je u pitanju mali procenat" rasta dinara.

- Navikli smo na to da kada evro raste, cene idu gore, a da, kao sada, kada dinar raste, cene miruju. Ko može, neka kupuje evre, ali mali broj ljudi to u Srbiji može. Dinar nadalje može da raste, ali i da pada, stoga bih ostavio građanima da sami procene kako da reaguju na aktuelna dešavanja na tržištu - ističe Papović.

Daljinac baner

(Slađana Vasić / s.vasic@telegraf.rs)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosovinac

    1. jun 2017 | 23:15

    Долазе гастарбајтери на одмор. Ваља их опљачкати. Шта траже преко границе кад је код нас благостање. А тек нам следи уживање.

  • Miki

    1. jun 2017 | 22:37

    Dali cu da dozivim barem da jedan evro kosta deset dinara a ne stodvadeset .

  • Serdar janko vukotic

    2. jun 2017 | 00:33

    E moji vi.. a nekada 1 dinar tri dolara..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA