I Srbija ima svoj krivi toranj već 300 godina: Veliki jubilej prelepe Franjevačke crkve u Subotici (FOTO)

 
 ≫ 
  • 3

Posle sedam godina počela je izgradnja nove crkve, a samostan je sa prekidima građen od 1735. do 1767. godine

Nizom naučnih skupova, predavanja i izložbi obeležavaju se tri veka od osnivanja franjevačke crkve i samostana Svetog Mihovila u centru Subotice, pišu Večernje Novosti.

Beograd ima svoj krivi toranj, kao u Pizi: Kad pređete 180 stepenika, čeka vas fenomenalan pogled (FOTO)

Veliki jubilej Franjevačka crkva, nastala na mestu nekadašnje tvrđave, izgrađene za odbranu od Turaka, dočekuje sa problemom levog tornja, koji se zbog septičkih jama i sleganja tla odvaja od zgrade.

Poglavari samostana godinama su slali molbe gradskoj vlasti da pomogne u rešavanju ovog problema, ali prema rečima gvardijana Zdenka Grubera, "od gradskog interesa bio je važniji lični interes".

- Postoje razne prepreke i spora administracija. Od 2008. godine nema rešenja, čak nam je rečeno da je dokumentacija izgubljena. 

- Ugovor o korišćenju septičke jame je istekao pre tri godine, ali naš komšija ima interes da uzme zemljište od nas i čak nam je rekao da će, ako mu damo to zemljište, odmah zatvoriti septičku jamu -  kaže Gvardijan Gruber.

Foto: Wikimedia/Vukovic Ivan Foto: Wikimedia/ Vukovic Ivan

U staro utvrđenje iz 1470. godine franjevci su se nastanili 1686. godine, 1717. osnovali Franjevačku rezidenciju, a 1723. delove tvrđave preuredili u crkvu i samostan.

Posle sedam godina počela je izgradnja nove crkve, a samostan je sa prekidima građen od 1735. do 1767. godine.

Do polovine 18. veka crkva je bila u baroknom stilu, a današnji oblik i obeležja neoromantizma poprima 1907. godine, kada je izgrađen levi zvonik, upravo taj koji se nakrivio i više se ne koristi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Novosti)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • keja

    1. jun 2017 | 08:53

    Nakon posrbljavanja Vojvodine, katoličkog naroda sve manje a crkve se ruše same od sebe. Nema ih tko obnoviti...

  • čarls bronson

    1. jun 2017 | 22:03

    U naselju Sava Kovačević , u Zemunu, odavno su se nakrivile zgrade u nekoliko lamela. Sa jedne strane se vide prozori od podruma, a sa druge ne. Šta je Piza za Zemun, pogotovo sada kada su ispali u treću ligu Italije, a Zemun ušao u Super ligu Srbije. Doduše i ako se rangovi razlikuju, kvalitet fudbala je isti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA