Sveštenik citirao "heroja Šešelja" na parastosu Draži! (FOTO)

 
  • 4

Na parastosu se nisu pojavili ni lider SPO Vuk Drašković, ni unuk đenerala Vojislav Mihailović. Biljana Plavšić: "Svake godine odajem počast Draži, uvek sam mu se divila i sledila njegov put u odbrani srpstva"

Crkva Svetog Save na Vračaru bila je mala da primi sve građane koji su došli da odaju pomen komandantu Jugoslovenske Vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću koji su organizovali negovaoci tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini od 1941. do 1945. godine.

Parastosu su, sem starih "Ravnogoraca" i pripadnika četničkog pokreta, prisustvovale i mnoge druge javne ličnosti među kojima je i bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić, kao i jedini četnik kojeg je Tito pomilovao - Slavko Tomić.

Plavšićeva je za Telegraf istakla da svake godine prisustvuje odavanju počasti Dragoljubu Mihailoviću jer mu se "uvek divila i sledila njegov put ka odbrani srpstva".

Zanimljivo je i to da se u crkvi nije pojavio lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, kao ni Dražin unuk Vojislav Mihailović iako su, kako tvrde organizatori, bili pozvani.

Parastos generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću držalo je sedmoro sveštenika, a pored prigodnih reči o generalu Mihailoviću glavni sveštenik je citirao i lidera Srpske radikalne stranke i haškog optuženika Vojislava Šešelja.

- Okupili smo se ovde da odamo počast velikom sinu Srbije. Braćo i sestre, u poslednjih dvadeset godina svedoci smo harange koja se vodi protiv srpskog naroda od strane Zapada, ali što bi im rekao jedan naš heroj koji je u Hagu "Vi ste belosvetski ološ i niste normalni" - rekao je sveštenik.

Ispred organizatora obratio se profesor Đukić, inače sin predsednika prvog Olimpijskog komiteta Srbije, koji je pozdravio okupljene rečima "došli smo ovde da noviji naraštaj upoznamo sa pravom istorijom a ne sa falsifikat prošlošću koju su kreirali komunisti".

On je istakao da će taj pokret pokrenuti inicijativu da se generalu Dragoljubu Mihailoviću podigne spomenik u Beogradu jer je on to odavno zaslužio.

Lični krojač Dragoljuba Draže Mihailovića i pobratim njegovog sina Vojislava Milomir Sajić kaže za Telegraf da je redovan svake godine na parastosu svome prijatelju, idolu i "večnoj ikoni Srba".

- Ja sam pobratim Vojislava, sina đenerala kojem sam bio lični krojač, a često sa njim i delio postelju. Svake godine sam ovde, da mu zapalim sveću i odam počast jer se tek kada to uradim osetim živim - kaže on.

Sajić kaže da nikada nije niti će izdati "svog đenerala" jer kada to nije učinio 1945. godine neće ni sada.

- Nikada nisam izdao moga Dražu, te neću to ni sada učiniti. U ruke komunista sam pao 1945. godine kada su me odveli u Čačak u centar UDBE, a tamo su mi veliki kamen vezali za mošnje i terali da odam gde je "đeneral".  Ni tada nisam progovorio - objašnjava on.

Čuveni petooktobarski bagerista Džo Ljubisav Đokić kaže za Telegraf da je večiti poštovalac lika i dela Dragoljuba Mihailovića te da je normalno da i on bude ovde.

- Ja sam uvek poštovao generala Dražu i zato sam ovde, a i da mladim ljudima pokažemo drugu stranu istorije i onu pravu stranu Srbije jer smo izgleda "džaba krečili" 5. oktobra - kaže on.

(D. Zlojutro/ Foto: Marko Todorović)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica lela

    17. jul 2012 | 20:52

    Ziv je Draza umro nije dok je Srba i Srbije!

  • Tuga

    18. jul 2012 | 04:30

    Svestenik koji podstice mrznju. Strasno, strasno, strasno! Eh, Srbijo medju sljivama... Kako si uspela da pustis ovakve ludake da se brinu o duhovnosti tvoj naroda?

  • trol

    17. jul 2012 | 22:39

    E svasta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA