Pedijatar Palestinac stigao u niški Dom zdravlja: Tu je mesec i po dana, a već je postao omiljen među pacijentima

 
 ≫ 
  • 3

Tri decenije živi u Nišu, u gradu u kom je završio je Medicinski fakultet i specijalizaciju iz pedijatrije, oženio se i formirao porodicu

Za samo mesec i po dana koliko radi kao pedijatar na školskom odeljenju Doma zdravlja u Nišu, Palestinac Hajtam Tajem (Haitham Tayem) pobrao je brojne simpatije kolega i pacijenata.

VELIKA OPASNOST: U kozmetičkim salonima nikako ne smete da radite ove stvari, jer možete i da umrete

Tajem (50) je odrastao u Jerusalimu, ali skoro tri decenije živi u Nišu.

U tom gradu završio je Medicinski fakultet i specijalizaciju iz pedijatrije, tu se oženio i formirao porodicu. Privremeno tromesečno zaposlenje u Domu zdravlja za njega je, međutim, prvo zaposlenje u Nišu.

- Prethodnih godina radio sam kao lekar u Preševu i Bujanovcu u međunarodnim organizacijama koje su pružale pomoć migrantima. Pre toga sam u nekoliko navrata radio u Palestini, ali ne dugo pošto sam nastojao da se što pre vratim porodici - izjavio je Tajem.

Niš i Srbiju, objasnio je Tajem, odabrao je svojevremeno za mesto studiranja jer je bivša Jugoslavija bila za Palestinu i Palestince interesantna, prijateljska zemlja.

- Na studijama sam upoznao sadašnju suprugu Iman. Njen otac je Palestinac, a majka Srpkinja. Imamo troje dece Laru (10), Maju (8) i Kamaja (6) - kazao je Tajem.

Prema njegovim rečima, on i njegova supruga odavno su državljani Srbije i prave Nišlije, mada su nekada planirali da žive u Jerusalimu.

- Pre mnogo godina predali smo papire da bi supruga dobila vizu za boravak u Jerusalimu, ali do današnjeg dana je nismo dobili. Supruga je ginekolog, međutim, bez zaposlenja - rekao je Tajem.

Za Niš i Nišlije, Tajem ima samo reči hvale.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong, freeimages.com/Carin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong, freeimages.com/Carin

- Svi su me odlično prihvatili i kao čoveka i kao zeta, oca. Odlično su me prihvatili i pacijenti i kolege u Domu zdravlja. Pacijentima je moje ime čudno pa me redovno pitaju odakle sam - sa osmehom je rekao Tajem.

Njegova velika želja je, dodao je Tajem, da nastavi da i dalje radi u domu zdravlja.

- U planu je da Dom zdravlja formira tim stručnjaka koji će držati radionice u prihvatnim centrima. Voleo bih da učestvujem u tom timu jer već imam iskustvo u radu sa migrantima - izjavio je Tajem.

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan kazao je da je doktor Hajtam Tajem bio kandidat koji je u najvećoj meri ispunio uslove konkursa koji je pre par meseci ta ustanova raspisala.

- Od 12 lekara koji su se prijavili na konkurs Tajem je jedini bio nezaposlen i prijavljen na biro, a propisi definišu da takvi kandidati imaju prednost pri zapošljavanju - rekao je Milorad Jerkan.

Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

On je kazao da je Tajem zaposlen na "zamenu" na tri meseca, ali da sada svi priželjkuju da Ministarstvo zdravlja odobri njegovo stalno zaposlenje.

- Postojala je određena skepsa među kolegama kako će se uklopiti na poslu, međutim, već sada je jedan od najomiljenijih lekara među pacijentima. Veoma je savestan i vredan - istakao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, Tajem se odlično pokazao i u posetama ekipa niškog Doma zdravlja migrantima u Preševu i Bujanovcu.

- Deca sa kojima je naš kolega radio bila su mnogo uplašena i izmučena putem do naše zemlje. Tajem je jedini uspevao da im vrati osmeh na lice. Deci i roditelima je mnogo značilo što im pomoć pruža lekar koji govori arapski - istakao je Jerkan.

On je kazao da Dom zdravlja ima u planu da, kroz preventivne radionice u prihvatnim centrima, olakša migrantima boravak u našoj zemlji, a angažovanje doktora Tajema u tim radionicama bilo bi od velike koristi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa D.

    17. maj 2017 | 23:16

    Svaka cast...lepo

  • Ej bre

    17. maj 2017 | 23:15

    Cim uvedete dete na pregled znate koj lek ce mu pedijatar prepisati. Od onog proizvodjaca ciji kalendar i notes mu stoji na stolu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA