Izbori u Advokatskoj komori Beograda: Advokati sutra biraju novo rukovodstvo

 
  • 0

Za predsednika Advokatske komore Beograda kandidovalo se osam advokata a među njima su Zora Dobričanin Nikodinović, Jugoslav Tintor, Goran Ninić, Mira Musurović

Izborna Skupština Advokatske komore Beograd, na kojoj beogradski advokati treba da izaberu novog predsednika i kompletno novo rukovodstvo, održaće se sutra u svečanoj sali Opštine Stari Grad sa početkom u 11 sati.

Roboti će zameniti advokate: Mašine mogu da urade posao za nekoliko sekundi za koji bi čoveku trebalo nekoliko sati

OVOG ADVOKATA TRAŽI POLA SRBIJE: Saznajte u čemu je njegova VELIKA TAJNA

Iako ovu skupštinu osporava aktuelni predsednik Slobodan Šoškić i članovi Upravnog odbora AKB kojima su mandati istekli pre tri godine, kao i deo članova komore, kandidati za novog predsednika tvrde da nema ni statutarnih ni zakonskih prepreka za održavanje izborne skupštine.

Ova izborna skupština, koja je zakazana na vanrednoj skupštini održanoj na inicijativu 576 članova AKB 8. aprila, potvrđena je većinom glasova advokata na redovnoj skupštini dve nedelje kasnije, 23. aprila.

Foto: Profimedia/Caia Image Foto: Profimedia/Caia Image

Tog 23. aprila izglasano je i nepoverenje Upravnom odboru komore i stavljena je van snage njegova odluka kojom je izborna skupština AKB zakazana za 10. jun, tvrde advokati koji će sutra prisustvovati skupštini. Kvorum za održavanje izborne skupštine je prisustvo 350 advokata članova AKB.

Zvanično rukovodstvo AKB osporava odluke obe ove skupštine, pa je pozvalo preko sajta komore advokate da se ne odazovu pozivu za izbornu skupštinu 13. maja, već da to učine 10. juna, za kada su organi AKB zakazali izbornu skupštinu u Sava centru.

Kandidati za novog predsednika AKB, koji su u utorak održali konferenciju za novinare, apelovali su tada na advokate da se ne obaziru na navode rukovodstva komore tvrdeći da će ono na sve načine vršiti opstrukciju izbora.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Na izbornoj skupštini treba da se izaberu predsednik AKB, njegov zamenik, članovi Upravnog odbora, disciplinski tužioci i sud, kao i delegati u skupštini Advokatske komore Srbije. Za predsednika AKB kandidovalo se osam advokata. Među njima su advokati Zora Dobričanin Nikodinović, Jugoslav Tinktor, Goran Ninić, Mira Musurović.

Advokati koji ne podržavaju održavanje izbora 13. maja tvrde da će ovi izbori biti nelegalni i da predstavljaju vid "nasilja".

Mandati aktuelnom rukovodstvu istekli su 2014. godine. Izbori za nove ograne nisu mogli da se održe u protekle tri godine zbog brojnih nesuglasica advokata unutar beogradske komore i odloženi su pet puta do sada.

Izbor legitimnih predstavnika AKB neophodan je radi održavanja izbora za nove organe Advokatske komore Srbije, kojima su mandati, takođe, istekli. AKB treba da izabere svoje delegate u AKS, u čijoj je nadležnosti pored ostalog učešće u procesu donošenja niza zakona predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23 koje se tiče pravosuđa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA