Sve kontroverze o bivšem direktoru FBI: Zbog ovih 10 skandala mu je Tramp dao otkaz! (FOTO) (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 2

Komija je tokom svog kratkog mandata, pratio čitav niz kontroverzi i kritika

Džejms Komi (56) bio je direktor FBI samo tri i po godine, od 10 koliko je predviđeno mandatom, pre nego što ga je u utorak smenio sa funkcije američki predsednik Donald Tramp.

U 24 sata dešavaju se dve gigantske stvari u odnosu SAD i Rusije - otkaz i važan sastanak: Da li Tramp šalje Putinu neku poruku? (VIDEO)

Tramp je tokom saopštavanja svoje odluke rekao da Komi više nije sposoban efikasno da vodi Biro.

Komija je tokom svog kratkog mandata, pratio čitav niz kontroverzi i kritika. Tokom njegovog vođstva Agencijom radio je na ključnim istragama, uključujući i mejlove preko pritavnog servera bivše državne sekretarke i kandadata demokrata za predsednika Hilari Klinton, kao i moguće povezanosti Rusije sa Trampovim izbornim timom za kmpanju.

MEJLOVI HILARI KLINTON

U julu 2015. godine FBI je započeo "punu istragu" o tome da li je Klintova koristila privatni server za rukovanje tajnim podacima tokom njene funkcije državne sekretarke, čime je ugrozila nacionalnu bezbednost.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ranije u utorak, FBI je obavestio Kongres da je Komi preuveličao ključni zaključak u istrazi imejlova demokrate Hilari Klinton u svom svedočenju pred Kongresom prošle nedelje, navodi Glas Amerike.

Biro je naveo da je Komi pogrešio kada je kongresnom odboru rekao da je saradnica Hilari Klinton, Huma Abedin, poslala "stotine i hiljade" mejlova tadašnje državne sekretarke, u periodu od 2009. do 2013. godine, svom suprugu od kojeg se sada razvodi, kongresmenu Entoniju Vineru. Stvaran broj imejlova bio je znatno manji, naveli su zvaničnici FBI.

Komi je, smatraju domaći mediji,  odigrao ključnu ulogu u prošlogodišnjim predsedničkim izborima u SAD na kojima je Tramp porazio Klintonovu. Prošlog jula, on je ocenio da je Klinton bila "izuzetno nesmotrena" u baratanju mejlovima u domenu nacionalne bezbednosti dok je bila državna sekretarka, ali da nije potrebno podići nikakvu krivičnu optužnicu protiv nje.

Krajem oktobra, neposredno pre izbora, Komi je rekao da ponovo otvara istragu zato što je FBI otkrio mejlove Klintonove na Vinerovom kompjuteru.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Klinton smatra da je Komijeva novootvorena istraga tako blizu dana izbora 8. novembra jedan od razloga što je izgubila izbore. Dva dana uoči izbora, direktor FBI rekao je da, nakon što su istražitelji pregledali novu grupu imejlova, nije otkriveno ništa novo i da je zadržan raniji zaključak da ne treba podizati optužnicu protiv Hilari Klinton.

Komi je izjavio da mu je “malo muka” od pomisli da je FBI pomogao Trampu da pobedi, tako što je otvorio istragu o mejlovima Hilari Klinton nekoliko dana pred izbore. Na saslušanju pred Odborom za pravosuđe u američkom Senatu rekao da je teško doneo odluku da otvori novu istragu, nekoliko meseci pošto su istražitelji utvrdili da ona nije prekršila zakon.

Međutim, kako je objasnio, smatrao je da bi bilo “katastrofalno” prikrivati informacije, pošto je obavestio Kongres da je istraga završena. Prema njegovim rečima, to je bila "teška odluka", ali da "i dalje veruje da je ispravna".

Foto: Tanjug/AP/KABC-TV Foto: Tanjug/AP/KABC-TV

ISTRAGA O RUSIJI

Komi je, takođe, vodio glavnu istragu FBI o navodima ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, i eventualnog dosluha sa Trampovom izbornim timom.

Američke obaveštajne agencije zaključile su da Rusija pokušava da pomogne Trampu hakovanjem vodećih demokrata. Komi je rekao da dok ruska vlada želi da "povredi" kampanju Klintonove i pomogne Trampoj, ali obaveštajne agencije nisu odlučile da li su uticali na ishod predsedničkih izbora.

U međuvremenu, CNN je objavio da je Velika porota poslala sudski poziv, izdat od strane federalnih tužilaca, saradnicima bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina u vezi sa njihovom istragom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bivši državni tužilac Sali Jets, koju je Barak Obama imenovao tokom svog mandata, a koja je smenjena sa svoje pozicije na početku Trampovog predsednikovanja, pred senatskim komitetom za pravosuđe rekla je da je saopštila Beloj kući, šest dana nakon početka madata novog predsednika, da Flin nije bio iskren sa potpredsednikom Majkom Pensom o njegovim razgovorima sa ruskim ambasadorom u Vašintgtonu, ostavljajući ga podložnim uticajima iz Moskve.

Ipak, trebalo je 18 dana da bude smenjen penzionisani general-potpukovnik, koji ga je savetovao o bezbednosnim pitanjima tokom predsedničke kampanje 2016.

SMENA DIREKTORA FBI

Iznenađujuća odluka o smeni Komija, jer je navodno loše rukovodio istragom o spornim mejlovima Hilari Klinton, praktično je bez presedana, jer je u istoriji tog biroa samo jedan direktor smenjen.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.

– Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro – navodi se u pismu Trampa.

– Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona – naveo je Tramp.

Tramp otpustio direktora FBI koji je vodio istragu o njegovom potencijalnom “šurovanju” sa Rusijom

Foto: Tanjug/AP/KABC-TV Foto: Tanjug/AP/KABC-TV

Komi je saznao da je smenjen s funkcije direktora Federalnog istražnog biroa dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, a na televiziji se pojavila udarna vest o njegovoj smeni. Ovu informaciju koja se pojavila u svetskim medijima za AP je potvrdio neimenovani zvaničnik policijskih snaga, koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku u Los Anđelesu.

Prema njegovim rečima, kada se na televiziji pojavila vest, Komi se prvo nasmejao sebi u bradu. Nastavio je da razgovara sa agentima, a potom je otišao u drugu sobu. Komi se potom avionom vratio u Vašington.

"Njujork tajms" piše da je Komi prvo pomislio da se radi o šali, ali je potom primio i zvanično obaveštenje predsednika o otkazu. "Politiko" prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika Bele kuće koji je potvrdio da su svi bili iznenađeni smenom Komija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tramp je više od jedne nedelje razmišljao o smeni šefa FBI, a kada je u utorak "prelomio" da to i uradi nije ga lično pozvao već je poslao svog dugogodišnjeg pripadnika privatnog obezbeđenja da Komiju uruči odluku o otkazu.

10 VELIKIH SKANDALA FBI

Američki predsednik retvitovao je na svom profilu vest o 10 skandala FBI za vreme "vladavine" Komija.

1. Pre bombaškog napada na bostonski maraton, FBI je intervjuisao Tamerlana Carnajeva, jednog od počinioca napada, ali su ga pustili. Rusija je poslala Obaminoj administraciji drugo upozorenje, ali se FBI opredelio da ne pokrene istragu protiv njega.

2. Nedugo nakon što je "eksplodirao" skandal sa NSA (Nacionalna bezbednosna agencija), FBI je sprovodio svoju oriveru nad nevinim Amerikancima. Agencija je, iako nije bilo ni jedne istrage, decenijama držala te podatke, preneo je Blumberg.

3. FBI je u svom posedu imao imejlove koje je poslao Nidal Hasan, u kojima je pisao da želi da ubije svoje kolege vojnike kako bi zaštitio talibane. Ali, ni ovog puta nisu intervenisali, što je dovelo do kritika da je napad u kojem je ubijen 31 Amerikanac, mogao da bude sprečen.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

4. Za vreme Obamine administracije, FBI je tvrdio da su dva privatna aviona, koja su se uglavnom koristila za borbu protiv terorizma, uglavnom uzimali Erik Holder (tadašnji državni tužilac) i Robert Muler (bivši direktor FBI) za svoje privatne poslove i putovanja.

5. Kada je FBI zahtevao od kompanije "Epl" da napravi "spoljni ulaz", koji bi omogućio agencijama za sprovođenje zakona da otključaju mobilne telefone raznih osumnjičenih, ona je to odbila. tada je krenula "bitka" između FBI i najveće tehnološke kompanije. Skoro sve velike figure iz nacionalne bezbednosti stale su uz "Epl", upozoravajući da bi sve završilo u pogrešnim rukama.

6. U 2015. FBI je sproveo sporni napad na jedan politički sastanak u Teksasu. Uzeli su otiske prsta, fotografisali i oduzimali telefone od prisutnih. Za pojedine su verovali da žele da obnove Teksas kao nezavisnu ustavnu republiku.

7. Tokom istrage o mejlovima Klintonove, FBI je napravio neobičan dogovor sa njenim pomoćnicima, kojima su dali imunitet i dali im da spale njihove laptopove.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

8. Otac radikalnog islamiste koji je aktivirao bombu u ruksaku u Njujorku prošle godine, upozorio je FBI da je njegov sin radikalizovan. Ali, nakon kratkog intrevjua Ahmada Kana Rahamija, pustili su ga.

9. FBI je takođe vodio istragu protiv teroriste koji je ubio 49 ljudi i ranio njih 53, u noćnom klubu "Puls" u Orlandu, na Floridi. Uprkos 10-mesečnoj istrazi Omara Matena, kada je i priznao da je lagao agente, zatvorili su slučaj i odustali od istrage.

10. CBS nedavno je objavio da za dvojicu terorista, koja su pokušala da ubiju Amerikance u Teksasu, FBI imao saznanja da će doći do napada, i da je čak imao dva infiltirana agenta u njihovoj islamističkoj grupi. Ipak, FBI je odbio da komentariše zašto agenti na licu mesta nisu intervenisali tokom napada.

Pogledajte video nakon što je Komi saznao da je smenjen sa funkcije:

Daljinac baner

(L.C.)

Video: Predivna priča o spasavanju zaštićene i ugrožene vrste: "Vrtela se kao vitez Koja nasred puta"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA