Svi znamo priču o Bufalo Bilu, ali niko ne zna da je legenda Divljeg zapada pre više od sto godina bio u Srbiji (FOTO)

Publika je sedela na drvenim daskama, ali većina je uglavnom čučala i negodovala zbog skupe ulaznice, za čiju cenu se moglo kupiti 14 kilograma hleba, 10 litara vina , ili jedna muška košulja

  • 14

Ikona američkog Divljeg zapada, čuveni jahač poštanske službe "Poni ekspres", tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca i profesionalni lovac na bizone, Vilijam Frederik Kodi veliku popularnost stekao je zahvaljujući svojim podvizima.

Fenomenalno: Pogledajte prve kadrove novog "Tvin Piksa" (VIDEO)

Suze Nebojše Glogovca, suze koje su padale kao kiša: Dan kad je Hamlet publiku oborio s nogu (VIDEO)

Popularnost je ubrzo unovčio, i to uz pomoć revije kaubojskih veština pod nazivom "Divlji zapad", svojevrsno putujućeg cirkusa sa kojim je krstario Evropom od 1884. do 1907. godine.

Priča o čuvenom Bufalo Bilu je poznata, ali nije poznat deo tome kako je dojahao do Srbije. Početkom 20. veka, tačnije 1906. godine gostovao je u Kikindi, Velikom Bečkersku (današnjem Zrenjaninu), Vršcu, Pančevu, gde su Beograđani činili veći deo publike.

Foto: wikipedia/public domain Foto: wikipedia/public domain

Cirkus Bufala 6. jula 1906. godine razapeo je svoje ogromne šatore u Velikom Bečkerku, o čemu svedoči plakat sačuvan i do naših dana, ali i sečak iz tadašnjih novina koje pišu o velikom interesovanju koje je vladalo za ovaj događaj.

Foto: wikipedia/public domain Foto: wikipedia/public domain

- Šator u kojem se odigravala predstava bukvalno je bio okupiran masom - zabaleženo je u tekstu novinara koji je živopisno opisivao vrućinu, veliku prašinu i ljude koji su psovali jer im se lepšila za oznojena lica:

Foto: wikipedia/public domain Foto: wikipedia/public domain

- Publika je sedela na drvenim daskama, ali većina je uglavnom čučala i negodovala zbog skupe ulaznice, za čiju cenu se moglo kupiti 14 kilograma hleba,  10 litara vina , ili jedna muška košulja. Sve dok spektakularna predastvaa nije počela.

Foto: wikipedia/public domain Foto: wikipedia/public domain

Jedan pančevački hroničar je zabeležeio da je publiku najviše oduševila prava bitka između Indijanaca i kauboja, u kojoj se pucalo iz pištolja i odapinjane su strele, ali nijedna nije pala na publiku.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dino

    7. maj 2017 | 17:28

    Haha Srbija kakva Srbija to je bila Austrougarska odnosno Vojvodina a Srbija je nastala nakon 11 godina kada je okupirala taj prostor

  • Lala

    7. maj 2017 | 10:37

    Pa nije bio u Srbiji nego u Vojvodini

  • Иштван

    7. maj 2017 | 11:53

    1906. ова места нису била у саставу Србије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA