Mesto koje su "posetili" vanzemaljci postalo turistička atrakcija

 
  • 0

Vepska šuma, područje Rusije na kome živi mali urgofinski narod Vepsi, tek sad postaje poznato, iako je još 1961. u obližnje jezero navodno sleteo NLO i potpuno promenio prirodno okruženje

Vepska šuma, područje Rusije na kome živi mali urgofinski narod Vepsi, postaje prava turistička atrakcija, a razlog je misterija iz 1961. godine, odnosno navodni pad NLO-a u jezero i promena prirodnog okruženja koje se od tada dešava.

Naučnici skoro svih instituta tadašnjeg Lenjingrada, a sada Sankt-Peterburga, koji su učestvovali u proučavanju tog fenomena, nisu uspeli da reše tajnu Korb jezera.

Misterija nepristupačnih vepskih šuma počela je u noći 27. na 28. april 1961. godine, kada je u okolini Korb jezera u zemlju udario masivan nepoznat objekat u obliku cilindra. Pao je pod vodu i prošao 20 metara po dnu jezera "terajući" ispred sebe gomilu zemlje veću od jedan i po metar.

Jezero su tada osmotrili vojni ronioci SSSR-a, kaže predsednik ufološke (NLO) komisije Ruskog geografskog društva Mihail Gerštejn.

Ali, nije pronađeno telo koje je pokrenulo toliki sloj zemlje. Pri tome naišlo se na izuzetno interesantnu anomaliju - led koji je to telo razbilo i koji je plivao u rupi bio je intenzivno zelene boje, dok ostali led nije imao takvu boju.

Prikupljeni su uzorci leda, ali nisu otkriveni razlozi zbog kojih je led postao zelen. Uzorci iz udubljenja u dnu jezera takođe nisu pokazali ništa neobično.

Jedini izuzetak bile su zagonetne kuglice koje su bile toliko lake da su plutale na površini. Ispostavilo se da one nisu biljnog porekla i da imaju vrlo složeni hemijski sastav. Posle njihovog ispitivanja izneta je pretpostavka da su nastale u procesu sa visokom temperaturom tipa zavarivanja.

Lokalni stanovnici kažu da se sledeće noći, posle one kada je pao NLO, iz pravca jezera četiri sata čula jaka buka, kao da neko pokušava da upali moćni motor. Stanovnici pretpostavljaju da je te zvuke ispuštao nepoznati objekat koji je pritekao u pomoć NLO-u koji je pao.

Posle događaja u nastalom udubljenju pojavila se bujna vegetacija. Naučnici još uvek ne znaju šta je to što podstiče takav rast flore.

Tako turistička ponuda za vepsku oblast uključuje prvo posetu mestu gde je pao objekat i upoznavanje sa autentičnom kulturom lokalnih Vepsa.

Poludetektivska priča o NLO-u postala je nešto poput NLO-brenda nove etnografske destinacije, mističke vepske šume gde u manjim selima žive starosedioci nekadašnje Lenjingradske oblasti.

(Telegraf.rs / Srna, Foto: The voice of Russia)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA