Da izaberete najbolje meso za roštilj za 1. maj: MESAR OTKRIVA TAJNU kako da provalite dobre ćevape (FOTO)

  • 7

Pronaći dobar komad mesa u svakom smislu je postalo ravno dobitku na lutriji, posebno u velikim prodajnim centrima. Ekipa Telegrafa je bila u obilasku beogradskih mesara, s ciljem da saznamo kako prepoznati i izabrati kvalitetno meso.

Novi šok u prodavnicama pred Prvi maj: Meso poskupelo za 100 dinara!

KAKO IZABRATI SVINJETINU

Svinjetina je meso koje se najčešće kupuje, a nakon uskršnjeg poskupljenja možete je pronaći po ceni od 500 do 600 dinara, u zavisnosti koji deo mesa želite.

Svež svinjski but ima:

1. Zdravu roze boju

2. Meku i svetlu kožu

Ako je koža čvrsta i žute boje, a meso tamno, onda je svinjetina stara!

KAKO IZABRATI JUNETINU

Sigurno vam se bezbroj puta desilo da kupite naizgled lepo crveno meso, a kada ga pripreme, bude žilavo i tvrdo.

- To se najčešće događa kada je u pitanju junetina. Može da bude i sveža, ali tvrdoća i žilavost mesa zavise od mnogo faktora, a među glavnim je poreklo mesa i deo koji kupujete. Najmekši deo je kapak, juneća potplećka i vrat.

- Juneći but je naizgled lep, ali je više za kuvanje, zna biti tvrd. Ali najtvrđi delovi su ribić i frikando - rekao nam je mesar Zoran Mitrović na pijaci na Zelenom vencu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Biftek je najkvalitetniji komad junećeg ili goveđeg mesa, koji se često koristi za roštilj, a pre svega treba da je svetlije boje i čvrst. Ako je sive boje i pun vode, najverovatnije je bio smrznut.

Kilogram junećeg mesa se kreće od 600 do 800 dinara u zavisnosti od dela.

KAKO IZABRATI ĆEVAPE

1. Uvek ih treba kupovati na proverenom mestu

2. Ne smeju da budu vlažni

3. Ako vam se miris ne sviđa, ne kupujte

- Nikada ne možete biti sigurni šta se krije iza mlevenog mesa, a to su uglavnom ostaci, neretko i otpad. Mi meso meljemo na licu mestu, a ćevape i marinirano meso nemamo u ponudi. Marinada je uglavnom kamuflaža za meso koje je pred istekom roka - dodao je Zoran.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

KAKO IZABRATI DOBRU PILETINU

1. Normalnog je mirisa

2.  Svetle je boje, više ružičasta

3. Ne sme da bude tamna oko kosti, jer to znači da je stara.

Zelenkasta boja, neprijatan miris i premekano meso su, takođe, pouzdani znakovi da je reč o starom i nekvalitetnom mesu.

KAKO IZABRATI DOBRU TELETINU

Teletina spada u delikates mesne proizvode.

1. Meso mora da bude svetle boje

2. Čvrsto je, nije mngoo mekano

3. Pomirišite komad, ako miriše na sveže meso, kupite

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

VAŽNA INFORMACIJA: Iako tamna boja uglavnom ukazuje na to da je meso staro, u slučaju teletine, ne mora da znači da je to u pitanju.

- Poznato je da je teletina veoma osetljiva i različito reaguje u dodiru s okolinom, pa ponekad meso može da poprimi boju podloge, što ne znači da je pokvareno - zaključio je mesar Zoran.

Daljinac baner

(Jovana Jovanović Kulaš/j.kulas@telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    29. april 2017 | 14:31

    Zoran ima sve prste i kvalitetan je mesar

  • mematiBas

    29. april 2017 | 16:45

    samo nam ne rece kako zaraditi pare za to meso

  • MalaMu

    29. april 2017 | 14:12

    Ne pominjite mi 1 maj.place mi se.nikad nidje ne odo za prvi maj.a muz sa drustvom uvek:(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA