Šta se to dešava?! Mirotvorcima Ujedinjenih nacija rečeno da "prestanu" SA SILOVANJEM DECE

Izveštaj UN pokazao je porast slučajeva, sa 145 prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe 2016. godine, što je više od 99 prijavljenih slučajeva 2015. godine

  • 9

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je danas da seksualno zlostavljanje koje su činili pripadnici mirovnih snaga UN "mora da stane", nakon izveštaja u medijima o lancu seksualnog zlostavljanja dece u kome su učestvovali mirotvorci UN.

Pogledaj me kada pričam, ne skreći pogled: Ruski ambasador u UN-u osuo paljbu po Britancu (FOTO) (VIDEO)

Hejli se obratila Savetu bezbednosti UN nakon glasanja da se ukine mirovna misija na Haitiju.

Ambasadorka SAD pozvala se na izveštaj agencije AP o seksualnom lancu koji su navodno vodile mirovne snage UN iz Šrilanke, nudeći gladnim tinejdžerima i tinejdžerkama grickalice i kolače.

- Deca su prenošena sa vojnika na vojnika. Jednog dečaka silovalo je više mirotvoraca 2011. godine, a sve to je snimljeno mobilnim telefonom  -rekla je Hejli na sednici Saveta bezbednosti, dodavši da ne zna šta bi rekla toj deci.

UN potresa serija navoda o seksualnom zlostavljanju mirotvoraca u misijama koje kao jasan cilj imaju zašstitu civila.

Prošlog meseca, izveštaj UN pokazao je porast slučajeva, sa 145 prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe 2016. godine, što je više od 99 prijavljenih slučajeva 2015. godine, mada se to može oceniti kao porast zbog toga što više žrtava javno priča o svojim iskustvima, ocenjuje AFP.

Savet bezbednosti UN ukinuo je mirovnu misiju na Haitiju nakon 13 godina i menja je manjim brojem pripadnika policijskih snaga.

Savet bezbednosti je jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom se misija pod nazivom Minustah okončava najkasnije do 15. oktobra ove godine, javio je ranije AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predlog za prekid misije dao je u martu generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a predlog je donet uoči plana SAD da se drastično smanji budžet Ujedinjenih nacija.

Gutereš je tada u izveštaju poslatom Savetu bezbednosti naveo da bi svih 2.370 vojnika u toj misiji trebalo da bude povučeno do 15. oktobra 2017. godine.

Za novu misiju bilo bi odabrano 295 od ukupno 1.001 policajca koji trenutno služe misiji, a civilno osoblje bi takode bilo drastično smanjeno, preneo je AFP.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Popaj

    13. april 2017 | 23:53

    Te mirotvorce koji su naizmenicno silovali tog decaka treba nabiti na kolac.

  • Pile

    13. april 2017 | 23:41

    Belosvetski olos , narkomani, pedofili i raznorazni manijaci u uniformama ! Sve to treba po kratkom postupku !

  • CG

    14. april 2017 | 00:12

    Namjerno salju takve. Zele da uspostave novi svjetski poredak. Nakaradnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA