≫ 

Timotije je bio zakleti komunista, sad ne mogu da mu podignu spomenik!

Protojerej stavrofor SPC Tomislav Milenković rekao je da je rodbina Timotija Vasovića još u novembru obaveštena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika

Pravoslavno groblje kod Petrove crkve u Novom Pazaru mesto je bizarnih dešavanja, a sve zbog spomenika pokojniku Timotiju Vasoviću.

Pokušao da otme dete usred Novog Pazara, građani ga surovo kaznili! Pogledajte brutalan snimak događaja (VIDEO)

Njegova ćerka Nelica Grujić tvrdi da spomenik danima leži u blatu jer nadležni ne dozvoljavaju da se ploča postavi pošto na njoj nema krsta.

Timotije, zakleti komunista, preminuo je u maju 2016, a Nelici je za života ostavio u amanet da ne zove sveštenike na njegovu sahranu i da mu na spomeniku ne bude krst. Prvu očevu želju je ispunila bez problema. Timotije je sahranjen bez popa i opela na novom pravoslavnom groblju, jedinom u gradu na kojem se sahranjuju Srbi.

Međutim, peripetije su nastale prošle nedelje, kada je Nelica sa majstorima došla da postavi jednostavnu nadgrobnu ploču.

- Ubrzo su stigli policajci koji su mi rekli da sam provalila na groblje i da zaustavim radove. Priveli su me i saslušali, posle čega sam puštena jer je utvrđeno da nisam ništa nelegalno učinila - kaže ona.

Kasnije je saznala da je problem u tome što spomenik odudara od pet modela koje je propisala Crkvena opština, a svi su u obliku krsta.

Foto-ilustracija: Tanjug/Edib Tahirović Foto-ilustracija: Tanjug/Edib Tahirović

- To je u direktnoj suprotnosti sa Odlukom lokalne samouprave o grobljima kojom je predviđeno da o izgledu spomeninka odlučuju oni koji ih postavljaju, s tim što moraju biti u skladu sa urbanističkim rešenjem. Spomenik mog oca ni po čemu ne odudara, jedini problem je što nema krst - priča Nelica.

Direktor JKP “Gradska čistoća” Emin Omerović rekao je za “Blic” da se u ovom slučaju radi o nesporazumu između Nelice Grujić i SPC i da nisu oni ti koji treba da joj dozvole da postavi spomenik.

Protojerej stavrofor SPC Tomislav Milenković kaže da je rodbina Timotija Vasovića još u novembru obaveštena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika.

- Svako može da se deklariše kako hoće, ali se mora poštovati šta je Crkvena opština predvidela za svoje zemljište. Rešenje je da se postavi horizontalna ploča, bez dizanja spomenika - kaže on.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brale

    9. april 2017 | 09:45

    Ko ima pravo da određuje šta će biti na spomeniku. Petokraka, krst, polumesec. Ko sebi daje za pravo da o tome sudi. Ako hoću na svoj spomenik mogu da stavim i onu stvar.

  • Свети светац Светомир

    9. april 2017 | 09:10

    Протојеретик одредио услове ко ће шта да ради на његовом гробљу.Докле ће такозвана црква да нам се меша у приватне животе секуларне државе? Ко њима даје право да и након живота нам одређују вечну судбину?Има ли неко да стане на реп аждаји која прождире туђу децу?Зар није ваше, драги протони ,да учите народ путу Божјем за живота, а не да гурате прсте у ране покојника?Каже наш народ:риба смрди од главе.

  • SUZA

    9. april 2017 | 09:43

    ZAISTA STRAŠNO I SAMOVLAŠCE POMAHNITALIH POPOVA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA