Večeras svi Banaćani skakuću oko vatre: Ko preskoči "Lazaricu" sa sebe skida sve grehe (FOTO)

 
  • 6

Vatre se pale kako bi najavile dolazak velikog hrišćanskog praznika Lazareve subote u narodu poznatijeg kao Vrbica

Vatre "Lazarice" koje se u mnogim delovima Vojvodine pale kako bi najavile dolazak velikog hrišćanskog praznika Lazareve subote u narodu poznatijeg kao Vrbica, gorele su i večeras na raskršćima mnogih kikindskih sokaka, i u selima u okolini grada.

Sutra je Lazareva subota: Devojke treba da pevaju ove reči ljudima kojima žele novac ili potomstvo (FOTO)

- Prema hrišćanskom običaju vatre "Lazarice" se obično potpaljuju stabljikama kukuruza ili suvim granama - priča nam Kikinđanin Radovan Sivčev koji već više od dve decenije ispred svoje kuće okuplja prijatelje i komšije kako bi obeležio ovaj praznik:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Grane sam doneo iz svog voćnjaka koji je nedavno posečen, odlučio sam da grančice sačuvam i zapalim večeras uoči Vrbice. Velika je radost kada se svi okupimo pa uz čašicu razgovora i druženje praznujemo ovaj dan. U narodu postoji običaj da deca preskaču vatru, a da domaćice spreme posna jela - priča nam Bata Sivčev koji godinama ostaje veran tradiciji.

Dragoslav Mortvanski palio je vatru u Nemanjinoj ulici:

-  To je kod nas tradicija. Moj tata je palio meni i sestri kad smo bili deca, ja sada palim svojoj deci - kaže Dragoslav.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

I u okolnim selima vatre su se palile na sokacima. Milan Kesić, iz Ruskog Sela u blizini Kikinde sa porodicom i prijateljima proslavlja Lazaricu:

- Ranije sam ja palio vatru, sada je sin Nikola preuzeo taj deo posla. Svake godine ispred kuće, obično na kraju ulice zapalimo vatru i okupimo dečicu koja je preskaču. Volimo naše običaje, pripremili smo piće, žene su napravile kokice jer se obično služi posna hrana. Kao što vidite, ovo je jedan lep običaj, a mi Banaćani ga čuvamo - kaže Milan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Aleksandra Stanišić (10), Nebojša Aćamović (13 ) i Dušan Tanasić (10), kažu da se ne boje vatre i da su je nekoliko puta preskočili:

- Svake godine preskačem. Ranije mi je tata pomagao, sada je bez straha preskočim sam. Ko preskoči vatru taj je hrabar, mi smo svi hrabri - kaže nam Dušan koji je u društvu drugara nastavio sa preskakanjem.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj običaj kako kažu Kikinđani, ima duboku simboliku, veruje se da onaj ko preskoči vatru sa sebe "skida" grehove.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Večeras smo pripremili posnu hranu, kokice se obično kokaju iznad vatre, svake godine umesimo kolače, pa ih donesemo komšijama i prijateljima - kažu nam Desanka i Dušica iz Kikinde.

Vatre "Lazarice", osim što najavljuju dolazak Lazareve subote, neguju pre svega duh zajedništva među okupljenima. Obično se nakon hladnog perioda meštani okupljaju na sokacima, pričaju i druže, dok mališani, obično oni stariji preskaču plamen i tako dokazuju svoju hrabrost.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Običaji vezani za "Lazaricu", prema tvrdnjama Kikinđana, ostaće deo tradicije i kulture koja se verno čuva i prenosi sa kolena na koleno.

Daljinac baner

(Dragana Ivanić)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA