Čovek anđeoskog glasa 10. maja stiže na Kolarac: On je Bosanac u suknji, s gustom bradom (FOTO) (VIDEO)

 
  • 3

Ličnost specifična po muško-ženskoj dualnosti iz koje proizlazi posebna dramatičnost i virtuoznost, za svoje akapela interpretacije sevdalinki vezuje emocije i intenzivan doživljaj, a beogradska publika će moći da ga čuje 10. maja na Kolarcu

Božo Vrećo, istaknuti lirski tenor, veliki je umetnik, interpretator i autor sevdalinki koji se svojim glasom i posebnošću odavno izdvojio i prikupio simpatije i naklonost publike širom Balkana. Vremenom je postao ne samo regionalna, već i evropska i svetska muzička senzacija. Čak je i "New York Times" Božu nedavno okarakterisao kao "Čoveka anđeoskog glasa, koji dotiče srca i miluje duše!", i istakao ga posebno kao sinonim potpune slobode.

BOŽO VREĆO 10.maja na Kolarcu! (FOTO) (VIDEO)

MARKO LOUIS: Novi sinlg koji putuje od Srbije do Indije! (FOTO) (VIDEO)

EVO ZAŠTO SVI OBOŽAVAJU BOŽA VREĆA: I vi ćete ga zavoleti kada ga čujete! (VIDEO)

Ličnost specifična po muško-ženskoj dualnosti iz koje proizlazi posebna dramatičnost i virtuoznost, za svoje akapela interpretacije sevdalinki vezuje emocije i intenzivan doživljaj. Vrećo je do sada objavio četiri studijska albuma, a poslednji je izašao pod nazivom "Pandora".

Na leto će izaći i njegov peti album, a beogradska publika će moći da ga čuje 10. maja na Kolarcu. Taj koncert će biti specifičan po izvođenju njegovih autorskih sevdalinki - koje piše i stvara, čime je popunio prazninu koja je trajala više od trideset godina, koliko nisu pisane nove sevdalinke.

Foto: Promo Foto: Promo

Beogradska publika vas uvek toplo dočeka. Šta očekujete od predstojećeg koncerta na Kolarcu?

- Čaroliju, uvek se srcem vraćam voljenom Beogradu i znam da će to biti prekrasna sinergija mene i moje publike i da će biti i suza i smeha i pevanja uglas i da ćemo slaviti život i na mom koncertu ostaviti sve što nas brine i osetiti se slobodnim i voljenim.

Prozvali su vas kraljem sevdalinki. Da li ta titula više imponuje ili obavezuje?

- Da vam kažem, ne postoje niti kraljevi niti kraljice u glazbi, postoje samo oni koji žive za muziku i vredno rade na stvaranju iste, ja sam jedan od takvih i hvala Bogu na mom daru i tome da je moj posao upravo ono za što me Bog odredio, pevati i pisati i ljudima tako olakšati dušu i otvoriti srce za sve lepo što tek treba da dođe u njihove živote.

Koliko je bilo teško pobeći od etiketa "balkanska Končita", i ostalih? Da li je lep osećaj konačno se osloboditi svih stereotipa?

- Ja se uvek suočavam sa svime tako što ružno ignorišem a lepo prigrlim, ja živim svoj život i stvaram, nemam ja vremena za gluposti.

Foto: Promo Foto: Promo

Skandal oko predstave Koštana izazvao je poprilično burne reakcije. Kako se to završilo? Da li se konačno sve sleglo oko te priče i kakav je epilog?

- Svako svojim putem i svima želim dobro, ja ne koristim medije da bih drugima naudio, to mi je užasno, nek svako bude srećan i uspešan kao što sam ja sada.

Kako se sada nosite sa bolešću, da li ste se privikli na nove okolnosti i koliko je teško držati sve pod kontrolom s obzirom na posao kojim se bavite?

- Hvala vam na pitanju, za epilepsiju je bitna konstantna lekarska kontrola i pažnja, živim koliko mogu bez stresa i trudim se odmarati što više, radim vredno i putujem ali stavljam uvek zdravlje na prvo mesto.

Davnašnji san vam je bio da snimite album akapela sevdaha. Kakav je osećaj živeti svoj san?

- Zahvalan sam Bogu na tome, On mi je u svemu pomogao, ja sam se trudio i verovao u sebe, u svoj dar i moj san se zaista ostvario i i dalje ostvaruje. Prekrasno je jer puno znači moj životni put i mladima i uzorno je kako nikad ne treba da odustaju od sebe i svojih snova ma kako teško bilo i ma kako sami u tome bili, samo treba istrajati i dati sve od sebe.

Koji su Vaši trenutni, nedosanjani snovi?

- Ja imam skromne snove i oni se korak po korak ostvaruju, samo nek je zdravlja onda čovek sve može. Srećan sam i voljen i kada želite skromno, onda se to sve posloži i dođe na svoje.

Koja je misija muzike koju stvarate, šta biste najviše voleli da ljudi shvate dok slušaju vašu muziku i glas?

- To je muzika koja oslobađa, leči, teši i snaži, nije za svakoga i sigurno ne za ljude koji imaju bilo kakve predrasude i zlo u sebi, to je muzika za dobre sa istančanim čulima i emocijama, velikog srca i duše, za ostvarene i zadovoljne sobom ljude ili barem tome teže da budu, sve što želim poručiti preko moje muzike i te kako dopire do onih za koje stvaram i tu je misija u potpunosti ispunjena, i ljubav je njena vodilja.

Čini se da stalno nosite crno. Zašto? I šta želite da poručite vašim originalnim izgledom i stajlingom, budući da ste sve moguće barijere na Balkanu definitivno probili?

- Crno jako volim i privatno i na sceni, to je naprosto moja boja al višestruko ima veze i sa misticizmom i sufizmom i korenima kojima se vraćam kroz svoj rad i umjetnost, crnina je i dostojanstvena i ima tu patinu tuge i tragedije koju ja opevavam u svojim pjesmama kroz sevdah.

Ne znam koliko ste upućeni, ali u Crnoj Gori se pojavio izvođač koji se, čini se, fizički, jako trudi da podseća na vas. Reč je o mladom izvođači Slavku Kaleziću. Da li ste upućeni u to i kako to komentarišete?

- Nisam i nemam komentar na te pokušaje.

Kako ste "iskopali" sevdah - jer ste više puta izjavili da je vama, kao magistru arheologije, najveća iskopina upravo sevdah?

- Bila je to ljubav toliko silna da sam naprosto skupljajući materijal stvorio za dve godine datoteku sevdaha sa mnogom raritetnim zapisima i snimcima i potpuno se prepustio i uplovio u svet sevdaha, marljivo i dalje radim na svemu što sevdah nosi i to mi je polazište u kome se uvek obrem kada stvaram svoje sevdalinke, one imaju drugačije ruho al istu dušu kao i one pre 500 godina.

Kada i kako nastaje sevdalinka?

- Sevdalinku pišem nekada u dahu a nekad mi za to treba da spojim tekst i melodiju i dva dana al kao što rekoh, jako spontano i neusiljeno, ona mora da izleti iz vas poput ptice koja je bila zatočena u krletci i domogla se svoje slobode, njena pesma koju tada propeva je sevdah za mene.

Šta je za vas sevdah?

- Celi moj život.

Daljinac baner

(J.Odabašić - j.odabasic@telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadranka

    6. april 2017 | 17:59

    Božo Vrećo, Princ sevdaha, anđeoski glas, počastvovana sam što ga mogu slušati u mom gradu. A nositi haljine i biti svoj je čista sloboda i velika hrabrost na brdovitom Balkanu. Istinski umetnik, moj dubok naklon. RESPECT Božo! Dobro došao u Srbiju!

  • Tajna

    6. april 2017 | 13:30

    човек да не носи женске хаљине,јел је то гадост пред Богом.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA