Kazna za lažne vesti i govor mržnje i do 50 miliona evra: Nemačka donela odluku, daju 7 dana da se greške isprave

 
  • 1

- Zločini mržnje protiv kojih se ne bori na efikasan način predstavljaju veliku opasnost po otvoreno, slobodno i demokratsko društvo - saopštila je vlada

Nemačka vlada danas je odobrila kazne koje dosežu cifru i do 50 miliona evra za sve onlajn medije koji u roku od sedam dana ne uklone lažne vesti i govor mržnje koje prijave korisnici.

NEMCI SU PAMETAN NAROD: Zato što uče iz svojih grešaka, zato i nemaju referendume (FOTO)

- Zločini mržnje protiv kojih se ne bori na efikasan način predstavljaju veliku opasnost po otvoreno, slobodno i demokratsko društvo - saopštila je vlada.

Kako javljaju agencije, kazne su predviđene za onlajn platforme kao što je Fejsbuk i izricaće se ukoliko "takvi sajtovi ne reaguju dovoljno brzo i efikasno na problematičan sadržaj".

U pitanju su zakonska rešenja kojima nemačke vlasti pokušavaju da "ustroje" kompanije koje upravljaju društvenim mrežama i primoraju ih da primenjuju postojeće nemačke zakone koje se tiču zločina mržnje i drugih spornih pitanja.

"Blumberg" prenosi da će novi zakon primoravati kompanije da pruže korisnicima mogućnost da označe sporan sadržaj, kao i da sa svojih sajtova brišu takav sadržaj ukoliko se ispostavi da su u pitanju dečja pornografija, podstrekivanje na terorizam ili zločine iz mržnje, ali i tzv. "lažne vesti".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Oni koji pružaju uslugu su odgovorni kada se njihove platforme zloupotrebljavaju da promovišu zločine iz mržnje i lažne vesti. Cilj je da društvene mreže sprovode postojeće nemačke zakone o nelegalnom sadržaju brzo i u celosti - naveo je u saopštenju ministar pravde Heiko Mas.

Ministar je naveo da je neophodno da se "mere za borbu protiv zločina mržnje i lažnih vesti podignu na evropski nivo kako bi bile efikasne", što znači da će se ovim pitanjem uskoro baviti i Evropska unija.

Takođe, zakonskim rešenjima je predviđena i individualna odgovornost, pa će direktori kompanija rizikovati kazne i do pet miliona evra ukoliko se ne budu povinovali merama, navodi AFP.

Zakon će morati da odobre poslanici u Bundestagu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ¿Душка

    5. april 2017 | 17:16

    Крајње је време да они који сеју мржњу пожању дебелу казну!Кад ће тај закон заживети на овим просторима,држава би се обогатила,гласам ЗА!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA