Lavrov: Sastanak Putin-Tramp kada to obojici bude odgovaralo

 
 ≫ 
  • 0

- Rekli smo da ćemo biti spremni da razvijamo odnose sa SAD u meri i onoliko duboko koliko je administracija SAD za to spremna - rekao je Lavrov.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp sastaće se onda kada to obojici bude odgovaralo, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu američkom časopisu "Nešenel interest".

200.000 ljudi hoće da se Melanija preseli u Belu kuću: Šta zapravo krije prva dama od javnosti?

Dve stvari koje Putin nikada neće oprostiti: Zbog njih je krenuo u pohod na svet i postao najmoćniji čovek (VIDEO)

Šef ruske diplomatije je u intervjuu rekao i da bi Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i američki Stejt department trebalo da bliže sarađuju, a istovremeno je izrazio spremnost za razvijanje odnosa sa SAD "u poštenim uslovima".

- Rekli smo da ćemo biti spremni da razvijamo odnose sa SAD u meri i onoliko duboko koliko je administracija SAD za to spremna. Razgovaramo na osnovu uzajamnog poštovanja i jednakosti, u pokušaju da razumemo međusobne legitimne interese i vidimo da li možemo da nađemo ravnotežu između tih interesa - rekao je Lavrov.

On je napomenuo da će Rusija biti spremna da "pređe svoj deo puta, ali da neće činiti nikakve jednostrane korake, pri čemu nudi saradnju pod poštenim uslovima, a sudiće po delima".

Šef ruske diplomatije se u intervjuu američkom listu osvrnuo i na optužbe da se Rusija mešala u domaća pitanja SAD, posebno u predsedničke izbore 2016, i ocenio da su takve tvrdnje apsolutno neosnovane i da su korišćene u izbornoj kampanji kao "rusofobni intstrument".

- To je veoma žalosno jer mi nikada nismo želeli da budemo neprijateljski nastrojeni prema američkom narodu, a administracija bivšeg predsednika Baraka Obame i elita Demokratske partije, koja je poslednjih par godina činila sve napore da uništi same temelje naših odnosa, očigledno su odlučili da američkom narodu isperu mozak bez dokaza i činjenica - istakao je on.

Govoreći o odnosu Putina i Trampa, Lavrov je naveo da su dva predsednika razgovarala telefonom odmah nakon američkih izbora "o opštim temama vezanim za ključna pitanja američko-ruskih odnosa i ključna međunarodna pitanja", i da su se tada dogovorili da će biti u daljem kontaktu.

Ponovo su, dodaje Lavrov, razgovarali posle Trampove inauguracije i potvrdili potrebu da se potraže načini za efikasno rešavanje međunarodnih problema i normalizovanje bilateralnih odnosa.

Tramp i Putin su se, naveo je, tada dogovorili da Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson detaljnije razmotre agende i razgovaraju o "pripremama za predsednički sastanak koji bi trebalo da se održi onda kada obema zemljama i obojici lidera to bude odgovaralo".

Lavrov je rekao i da se u februaru sreo sa Tilersonom u Bonu na marginama sastanka G-20, te da su tada razgovarali o bilateralnim pitanjima, ali i o Siriji, Iranu, Korejskom poluostrvu Bliskom istoku, odnosima između Rusije i Zapada...

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA