Banjalučki haker "zaradio" 60 miliona, baka brala lekovite biljke da ga prehrani

 
  • 1

Student informatike Dragan Plavšič osumnjičen da je deo međunarodne hakerske organizacije koja je "peglala" bankovne kartice inostranih kompanija i privatnih lica. U istragu uključen i FBI

Student informatike na univerzitetu u Banjaluci Dragan Plavšić (21) jedan je od hakera za kojim je tragao američki FBI zbog "peglanja" bankovnih kartica klijenata širom sveta. Njemu je Osnovni sud u Banjaluci, i to na zahtev Tužilaštva, odredio jednomesečni pritvor zbog bojazni da će ometati dalju istragu i uticati na svedoke i saučesnike. Dok njegova baka tvrdi da je "prodavala lekovito bilje" kako bi njemu dala novac, na Plavšićevom Fejsbuk profilu mogu se videti slike sa putovanja u Pariz, gde je, između ostalog, posetio i Diznilend.

Plavšić je uhapšen u okviru istrage koju je pokrenuo američki FBI i u kojoj je proteklih dana uhapšena međunarodna grupa hakera iz SAD, Austalije, Azije i Evrope. Ova grupa imala je jedan cilj: skinuti što više novca s bankovnih kartica. Među 24 "svetska" hakera našlo se tako i ime Plavšića, koji je završio Srednju elektrotehničku školu "Nikola Tesla" u Banjaluci.

Međunarodna grupa hakera kojoj su pripadali i Banjalučani ukrala je najmanje 60 miliona evra s ličnih i poslovnih bankovnih računa u Evropi, SAD i Latinskoj Americi. Kompanije za bezbednost na internetu "Gardijan analitiks" i "Mekefi" objavile su svoja saznanja u izveštaju pod nazivom "Seciranje operacije velikih uloga".

Baka osumnjičenog priča da Dragan nema novca ni da plati sebi studiranje, ali i dodaje da nije baš u najboljim odnosima sa svojim sinom, Draganovim ocem.

- Čitavog života sam svog sina učila poštenju i da ne krade i tako je i bilo. Oni nemaju novca, budite sigurni, evo ja sam otišla i nabrala lekovito bilje kako bih ga prodala i dala unuku da ima. Jeste li sigurni da je Dragan uhapšen - govorila je i pitala istovremeno Plavšićeva baka, prenose reporteri "Nezavisnih novina".

SIROMAH U PARIZU I DIZNILENDU

Trošna porodična kuća u banjalučkom naselju Rosulje, dvorište obraslom travom i stara drvenarija, ničim ne odaju da je upravo u njoj Plavšić radio nešto protivzakonito, dostojno pažnje jednog američkog FBI.

Dok Plavšićeva baka, koja živi na spratu kuće, tvrdi da njen inače nezaposleni unuk nema novca niti bilo kakve veze s kriminalom, fotografije Plavšića s njegovog Fejsbuk profila otkrivaju da ovom Banjalučaninu nije manjkalo novca, naprotiv. Fotografije Plavšića i društva snimljene prošle godine u Diznilendu u Parizu potvrđuju da je Plavšić imao novca i pored priče bake i komšija koji kažu kako njegovi roditelji jedva sklapaju kraj s krajem.

Draganovih roditelja nije bilo kod kuće, a prema priči bake, njegov otac nije zaposlen.

(M. S. / Nezavisne novine / Foto: Fejsbuk)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pedja

    29. jun 2012 | 15:49

    koliko vidim iz članka tu je učestvovalo više hakera koji su uzeli 60 miliona, a vi u naslovu tvrdite da je on sam uzeo te pare. u pariz može da se ode i sa 1000 eura. on je verovatno uzeo neki minimalni deo tog novca a vi naduvali 60 miliona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA