Polako, ali sigurno Tijana osvaja svet muzike. San joj je da studira u Beču (VIDEO)

 
  • 2

Tijana Bugarčić (11) je poseban slučaj među muzički nadarenom decom, ona ima apsolutni sluh - s čime se rađa jedna u 10.000 osoba

Tijana Bugarčić (11) je poseban slučaj među muzički nadarenom decom. Pored toga što je kreativna i prirodno talentovana, ona je i apsolutni sluhista - s čime se rađa jedna u 10.000 osoba.

Veljko (18) je čudo Srbije: Čak 4 puta pobedio na takmičenju kompozitora, a nije ni pošao na muzičku akademiju (VIDEO)

MAJSTORE, SVAKA ČAST: Zoran Simjanović dobio PRESTIŽNU NAGRADU u Njujorku!

To znači da ova 11-godišnja kompozitorka ima sposobnost da identifikuje ili reprodukuje zvuk identičnim tonom, bez improvizacije.

- Ako moja mama povisi glas ili pas zalaje ili padne sakcija, ja odmah mogu da transformišem te zvuke u note, uz pomoć mog klavira - priča Tijana. - Mogu da odredim tonalitet glasa otprilike bilo koga.

U njenom svetu, muzika je svuda i sve oko nje nosi određenu melodiju.

- Govor ima zvuk, kad neko govori, on ili ona pravi melodiju - kaže Tijana dodajući da to znači da svi mogu da pevaju čak iako misle da ne umeju.

U njenom svetu, svako već time što priča stvara melodiju.

- Kada mi neko kaže da ne zna da peva, uvek toj osobi kažem "ali upravo si otpevao te i te tonove" - objašnjava.

Dok neke ljude opterećuje apolutni sluh, Tijana kaže da nema nikakvih problema sa zvucima koji se ne smatraju konvencionalno lepima, kao što je buka metroa ili drugog saobraćaja. Međutim, ako neko peva visoke tonove, Tijani to ume da bude veoma neprijatno.

- Ne mogu da slušam visoke tonove  ili loše naštimovane instrumente - otkriva ona.

Tijana već duže vreme komponuje, uprkos svojim mladim godinama. Nedavno je osvojila nagradu na međunarodnom takmičenju "Zlatni ključ", koje se organizuje u Njujorku, a promoviše mlade talente širom sveta.

I Beograd ima svoj valcer

Njen "Beogradski valcer" osvojio je treće mesto u konkurenciji 68 mladih umetnika iz 17 zemalja, sa četiri kontinenta.

- Vrištala sam od sreće - kaže Tijana.

Njena majka, po profesiji prevodilac, shvatila je da je Tijana možda talentovana pošto je primetila da njena ćerka često peva različite melodije, još od kad je bila mala. Sa pet godina, odvela je u muzičku školu, gde su potvrdili da Tijana ima muzički talenat. Tri godine je imala privatne časove, pre nego što je upisala muzičku školu "Josip Slavenski", sa osam godina. Od tada je tamo, pod mentorstvom Tatjane Đorđević i Marine Radić.

U roditeljima ima neverovatnu podršku, kao i u nastavnicima osnovne škole, koju je u obavezi da polaže, pored muzičke škole. Takođe ide na privatne časove nemačkog jezika (koji obožava), a trenira i karate. Uprkos svim obevezama, ne deluje kao da joj nešto pada teško.

Printskrin: Youtube/SrpskaNaučnaTV Printskrin: Youtube/SrpskaNaučnaTV

- Ne mogu da zamislim svoj život bez muzike, roditelji i nastavnici su mi najveća podrška - kaže Tijana i priznaje da često deca koja pohađaju muzičke škole tamo nisu srećna i da ih često upisuju na zahtev roditelja.

- Ima mnogo dece u muzičkoj školi koji idu tamo samo da bi imali neku obavezu. Često ih to uopšte ne interesuje - priznaje ona.

Studije u Beču

Tijana želi da nastavi muzičku karijeru. Međutim, prvo bi želela da završi osnovnu i srednju školu. Sanja o tome da studira u Beču i želela bi da jednog dana bude kompozitorka.

Trenutno radi na drugoj kompoziciji koju je nazvala "Reke Srbije: Sava, Dunav i Rzav" i veoma ozbiljno je pristupila tom poslu. Prošle nedelje, majka je odvela na obalu Save kod Savamale, da joj dočara kako zvuči reka.

- Sava je pomalo zakučasta, jer je, s jedne strane, brza. S druge strane, to je veoma mirna reka, izgleda kao ravna ploča, na kojoj nema pokreta. Deluje kao da teče i onda samo stane - primećuje Tijana.

Oda Savi, Dunavu i Rzavu

Njena nestalna priroda znači da Tijana još uvek nema ideju kako će kompozicija zvučati, ali nju to ne brine mnogo. Majka joj je obećala da će joj praviti društvo na krstarenju po Dunavu, koji joj zvuči uzbudljivo. Dovoljno je da samo jednom čuje reku.

- Jedanput je zaista dovoljno da se razume zvuk Save, samo ne znam tačno kada ćemo obići i Rzav - pita se devojčica. Ova reka je udaljena više od tri sata vožnje kolima.

Međutim, nju ne obeshrabruju prepreke na putu. Ni brojne obaveze, ni 15 dosadašnjih nagrada, ne uzrokuju joj stres.

- Tako sam srećna što muzika postoji, ne mogu da zamislim svoj život bez nje. Srećna sam što je moja mama primetila da imam ovaj talenat. Stvaram muziku koja me čini srećnom i presrećna sam što muzika postoji - zaključuje Tijana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćorloilo Ćorlo Pk.

    23. mart 2017 | 12:10

    Bravo, talentovana devojčice! Zato ću sada da ti "otpevam" jedan veliki pozdrav i poželim mnogo uspeha i kreativnosti u idejama! :-)

  • Kosovinac

    23. mart 2017 | 07:41

    Господ јој подарио таланат. На њој је да га умножи.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA