Zaplenjeno 1.478 kilograma droge za godinu dana!

 
  • 0

Velike količine narkotika skladište se na Kosovu i Metohiji, uprkos prisustvu Euleksa i UNMIK-a

U Srbiji je u poslednjih godinu dana zaplenjeno 1.478 kilograma droga, a velike količine se skladište na Kosovu i Metohiji, i pored prisustva Euleksa i UNMIK-a, rečeno je danas novinarima povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Prema operativnim podacima MUP-a, u proteklih godinu dana u Srbiji je bilo je 5.081 zaplena droge, a podnete su 4.273 krivične prijave protiv 5.215 osoba.

Zabeležno je veliko prisustvo narkotika, u povećanju je i broj ljudi koji koriste droge i to ne samo u velikim gradovima, već i u manjim sredinama poput Bora, gde je primećen veliki broj zavisnika, rečeno je tom prilikom.

Oprerativni podaci MUP-a, saopšteni novinarima u Institutu za javno zdravlje Srbije, pokazali su da se na Kosovu i Metohiji skladište velike količine droge i pored prisustva Euleksa i UNMIK-a, što pokazuje da su rezultati borbe protiv krijumčerenja droge nedovoljni.

Zemlja iz koje uglavnom stiže heroin je Avganistan i 80 odsto heroina koji prođe balkanskim putem se proizvede u Avganistanu, a "ključna" zemlja odakle kreće prema Srbiji je Turska.

Krijumčari heroina, kako je rečeno, uglavnom zaobilaze "centralnu rutu", a samim tim i Srbiju i njihovi putevi uglavnom sve više idu ka zemljama na severu.

Zahvaljujući saradnji sa policijama u regionu i zemljama EU poput Španije, Grčke, Rumunije, Austrije, Holandije, Velike Britanije, kako je rečeno, uhapšeno je 48 osoba.

U Beogradu je, prema podacima MUP-a, samo od jedne grupe oduzeto 10 stanova u vrednosti više od dva miliona evra.

(I. M. / Tanjug)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA