Pravoslavno verovanje: Ako NE OSVEŠTATE kuću ili stan, mogu da vam se dese užasne stvari (FOTO)

 
  • 23

U nekim krajevima se na osveštavanje kuće obavezno poziva i kum

Najbitnije obeležje jednog hrišćanskog i pravoslavnog doma, pre svega, jeste da je dom osveštan. Kada se jedna kuća ili stan sagradi, okreči, ulepša, kada se nameste stvari i kada u njemu pravoslavna porodica započne život, potrebno je izvršiti osveštavanje doma.

Ako ne slavite krsnu slavu, postoji samo jedan pravi način da odredite svog sveca

Da li treba krstiti dete čim napuni godinu ili ostaviti da samo izabere kad poraste?

- Svaki hrišćanin kada započne gradnju kuće, treba pozvati sveštenika koji će da osvešta temelje. On samim tim poziva Gospoda u pomoć. Kada se porodica useli u kuću, opet se zove sveštenik i izgovara se molitva za blagodat svih ukućana - rekao nam je otac Jova.

Osveštavanje obavlja parohijski sveštenik. Obično se to radi pre podne, ali može u svako doba dana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj čin je spojen sa svečanim ručkom, pa ga treba obavljati u mrsnim danima. Ako se osveštavanje obavlja u postu, obavezno je spremiti posnu hranu.

U nekim krajevima se na osveštavanje kuće obavezno poziva i kum.

Na stolu u najsvečanijoj prostoriji gde su ikone, postavi se sto pokriven stolnjakom, a na stolu stoje sveća, kadionica, tamjan, činija sa vodom za osveštavanje, bosiljak, jedna posuda sa malo brašna, jedna čaša ulja, četiri male svećice koje se na pale i lepe na zidove kuće i jedan mali štapić, na vrhu obavijen vatom, za pomazivanje zidova osveštanim uljem.

Foto: Wikipedia/ Gerald Farinas Foto: Wikipedia/ Gerald Farinas

Kada se krstimo mi dobijemo anđela čuvara, a tako je i kada se dom osvešta.

- Neće se kuća srušiti ako se ne osvešta, ali porodica tada nema Božiji blagoslov i ostaju nezaštićeni od delovanja demona - dodao je otac Jova.

U molitvama na osvećenju, sveštenik se moli za napredak doma, za zdravlje i sreću ukućana, naročito dece, za slogu, za ljubav, razumevanje među ukućanima i za svako dobro koje hrišćani mole od Boga.

(K.B - k.bezbradica@telegraf.rs)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boka

    25. februar 2017 | 13:47

    A popovi lopovi da uzmu pare

  • Petar

    26. februar 2017 | 00:14

    Ni ti sam zrtvovao petla na temelju, ni ti sam osvestao kucu punih 32 godine, ni ti nameravam, i fala bogu nista nam ne fali, ne bas u bukvalnom smislu, jer nama vecini srba nazalost fali drzava, da li je to sto mozda nije nam drzava osvestana, ili od Boga, ili zbog nas samih, pojma nemam.

  • Dragan

    3. decembar 2018 | 19:37

    Obicno se za komentar javljaju oni koji nikakve veze sa crkvom i svestenicima a ne popovima nemaju.Kuce ili stanovi treba da se osvestavaju radi blagoslova Bozijeg.Nikakve tarife kod nas u crkvi ne postoje.Svestenik ce ako vernik nema novca besplatno obaviti cin ali to ne znaci da oni koji mogu ne treba da caste svestenika jer svestenici nemaju plate.Osvecenje doma treba da bude praznik za tu kucu i treba svecano da se obelezi.Stan se osvestava jednom i 30 evra uopste nije puno za to.Za kakve sve gluposto se daje novac a za to da se stedi.Otrcana je ona stara komunisticka fraza o popovima lopovima.Velika vecina nasih svestenika su dobri i odgovorni u svom poslu i ne treba ih optuzivati za nesto stro me rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA