Zapamtite domaćina Željka Miletića (32): Radio je u obezbeđenju, a onda smislio biznis od kog izdržava i roditelje! (FOTO)
Danas Miletići pristojno mogu da žive od svog rada. Na njih treba svi da budu ponosni, jer su odlučili da svojim vrednim radom promene život
- Dok sam radio u Francuskoj, primetio sam da su kozji sirevi vrlo traženi. Počeo sam sa dve francuske alpine, a sad ih imam 37 koje se upravo jare – priča za "Telegraf" Željko, poznat po proizvodnji gurmanskih sireva.
Željko Miletić, 32-godišnji stanovnik sela Lebina kod Paraćina, pravi je primer kreativnog mladog čoveka koji je uspeo da otkrije "zlatnu formulu" i obezbedi egzistenciju za svoju suprugu Izvorinku, ćerku Milicu i roditelje.
Nekoliko godina je "lutao", imao firmu za fizičko-tehničko obezbeđenje, a zatim otišao na rad u Francusku. Nije mu trebalo dugo da spozna da kozji sirevi odlično "idu". Zato je kupio dve francuske alpine, registrovao poljoprivredno gazdinstvo i krenuo.
Danas Miletići imaju stado od 37 koza, proizvode zdravo mleko i desetak vrsta ručno pravljenih sireva na tradicionalni način. Željko tvrdi da je u tom poslu našao sebe i da će se kozarstvom i proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda baviti čitavog života.
- Za jedan kilogram dobrog sira treba 6 do 7 litara mleka, a koza u proseku dnevno daje od 3 do 3,5 litra. Pošto imam i mlađih koza, dnevno raspolažem sa sedamdesetak litara, što je desetak kilograma sira. Mladi kozji sir dobija se za jedan dan od muže i on je osnova za sve specijalitete koje potom proizvodimo.
Od običnog belog sira nastaju prave gurmanske vrste – sa tartufima, u maslinovom ulju, sa pršutom, začinskim biljem, ljutom alevom paprikom...
- Dimljeni sirevi za grilovanje takođe imaju odlučnu prođu, a moj sir jede se i u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji – priča Željko.
On je idejni tvorac i pokretač posla u kome učestvuju svi. Supruga Izvorinka i majka Zorica zadužene su za mužu, a otac Ljubomir glavni je pastir kad sa prvom vegetacijom, na proleće, koze izađu iz štale i krenu na ispašu. U čuvanju stada tada pomažu dva psa rase mađarski pulin, mada, objašnjava Željko, koza se nikad previše ne udaljava od čoveka. Za 6-7 sati, koliko dnevno provede napolju, popase oko 40 vrsta biljaka.
- Koza je izuzetno čista životinja. Ne jede travu koja je zatrovana i kad oseti miris pesticida, ne pije prljavu vodu. Hrani se isključivo zdravom biljkom, pa zato mladi kozji sir i surutku lekari proporučuju deci, bolesnima i starima za oporavak jetre. Običnog kozjeg mleka u Paraćinu vrlo retko ima na tržištu jer praktično nema odgajivača koza, a kad ga ima, cena je do 150 dinara za litar. To mleko ima karakterističan ukus i najmanji procenat masnoće, pa je najsličnije majčinom mleku – objašnjava naš sagovornik.
Kad je o siru sa tartufima reč, njega obožavaju stranci. U pitanju je gljiva koju pronalaze psi, a raste ispod hrasta i topole. Sir sa belim i crnim tartufima je izuzetno skup, pa privilegiju da ga konzumiraju imaju samo gasterbajteri. Željko je jedini u ovom delu Pomoravlja koji pravi specijalne kozje sireve, pa i dimljene za grilovanje.
Kozarstvo u Srbiji država danas podstiče, za razliku od polovine prošlog veka kad je uzgoj koza bio zabranjen. Danas se za koze dobija od države subvencija od 7.000 dinara po grlu, a srpski kozari se povezuju u udruženja i preko internet sajtova.
Miletići planiraju da stado prošire na bar 50 koza i da na proleće sagrade malu mlekaru.
(Z.R.P.)
Video: Vučić: Rekonstrukcija Vlade od marta do juna, sa nekima da se pozdravimo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Srbin
Bravo kralju!
Podelite komentar
SOPRANO
Svaka ti cast,ziv bio ti i tvoja porodica.Bolje brate sto radis na svom imanju nego da cistis i radis najgore,najprljavije,najodvratnije poslove sto rade nasi preko,a ima ih veliki broj,a posle dodju ovde i glume ludilo kako su oni vazni i gospoda,da gospoda sa go..ma do laktova.
Podelite komentar
Domacin
Svaka cast domacine!!! Samo napred i uvek budi sam svoj gazda!!!
Podelite komentar