Banjalučanka zagrmela u Americi, nasred ulice urla: "Vi nemate pojma!" (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 12

Ona je ovim ciklusom izazvala pažnju poštovalaca savremene umetnosti u Evropi, a ako je suditi po angažmanima u proteklih godinu dana, i u Americi, gde je upisala master studije

Donedavno je svojim povicima "Vi nemate pojma" iz petnih žila zbunjivala slučajne prolaznike u glavnom gradu Srbije, a sada se vizuelna umetnica iz Banjaluke Selma Selman predstavila pred publikom “Galerie Boutique” u Njujorku istoimenom izložbom i performansom.

MISTERIJA DEVOJKE ŠTO URLA NA LJUDE USRED BEOGRADA: Viče im: "Vi nemate pojma!" (VIDEO)

Ova Banjalučanka otkriva da je želela da pošalje poruku da se više ne obraća pažnja na detalje koje se dešavaju danas u svetu.

- Nemate pojma sa kakvim problemima se drugi suočavaju. Nemate pojma, a mislite da imate – poruka je Selmanove, koja je ovim ciklusom izazvala pažnju poštovalaca savremene umetnosti u Evropi, a ako je suditi po angažmanima u proteklih godinu dana, i u SAD, gde je upisala master studije.

- I slika može da ukaže na nešto, ali sve zavisi od ljudi koliko žele da se promene - navodi ona za Blic.

Ova umetnica je nakon diplomiranja 2014. godine na Akademiji umetnosti u Banjaluci, aplicirala na nekoliko svetskih univerziteta za master iz oblasti umetnosti.

- Nakon svih pozitivnih i negativnih odgovora odlučila sam se za “Syracuse Univerzitet”. Dobila sam punu stipendiju. Radi se o prestižnom privatnom univerzitetu koji je veoma skup. Zbog toga sam srećna što sam uspela da ga upišem i da dobijem stipendiju. Program koji pohađam zove se “Master of Fine Arts - Visual and Performing Arts” i traje tri godine – navela se Selman i dodala da nakon mastera planira da upiše i doktorske studije.

Od prve godine studija na banjalučkoj AUBL Selmanova je privukla pažnju javnosti radovima kojima nastoji da razbije stereotipe o Romima kao pretećem kolektivu i istakne pravo na individualnost.

Služi se performansom, slikarstvom, fotografijom i videom kako bi se izrazila kao žena i umetnica.

Njeni radovi su se našli na programu mnogobrojnih međunarodnih festivala, a imala je i nekoliko samostalnih izložbi, među kojima se ističe “Me postojisarav – Postojim – I exist” u Galeriji Dreamland, kao njena prva izložba u Americi.

Video pogledajte ovde:

(Telegraf.rs)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA