Kako izgleda srpsko idealno prase: Mora da ima bar dve glave, rebra do repa i kožu kao pas šar pej (FOTO)

  • 3

Nakon što su svi decembarski i januarski praznici prošli, promet u pečenjarama je drastično pao, a sada se traže uglavnom praseće glave. Nema tog praseta koje može da pokrije ovakvu tražnju.

Usred Šumadije - Ulica PRASE ŠTRASE, ime dobila po omiljenom srpskom božićnom specijalitetu

Mislili su da u kući čuvaju mini prase, a onda je ono naraslo do krmače od 300 kilograma (FOTO) (VIDEO)

Vlasnici pečenjara kažu da kupci kada su pri parama traže samo rebarca, a u besparici samo glavu.

- Da bi svaki kupac bio zadovoljan pečenjem koje pazari u pečenjari, prase bi moralo da ima četiri glave i bar duplo više rebara. Idealno prase imalo bi nafaltanu kožu, koja kad se raširi ima duplo veću površinu od praseta - jetko kaže vlasnik pečenjare bez predstavljanja, da ne bi navukao bes mušterija.

Za slavlja, ali i da se omrse kada ima para, svi u pečenjarama traže rebarca. Pomama za rebarcima zahuktava se već par godina, a otkrivena je lane.

Vlasnik pečenjare "Veselo prase" iz Kragujevca, Aleksandar Milić, objasnio je da ne može na kraj da izađe sa "feleričnim" prasićima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Pre par godina je bila "aktuelna" plećka, pa su posle bili moderni butići, krtina. Sada su aktuelna rebarca. Ko god mi sada dođe, traži rebra. U šali mušterijama koje dobro znam kažem- braćo, nije prase radijator da imam toliko rebara - kaže Aleksandar.

Ista priča i u kragujevačkoj pečenjari "Kod Bubija". Tamošnji majstor za pečenje, Nenad Čolaković- Čola priznaje da mora da "prošara" isporuku, bar dok ne osmisle "rebrastiju" prasad.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nije lako, mušterija je zakon, moraš da je ispoštuješ, danas je borba za svaki dinar. Ako mušterija jednom nije zadovoljna, više neće doći. I nije tolika potraga samo za rebrima, sporna je i glava, ona je na drugom mestu po potražnji. Evo, od otvaranja pečenjare do 10 sati ujutru, naručene su nam četiri glave - rekao je majstor za pečenje i dodaje:

- Tu potražnju bi moglo da pokrije samo prase sa bar dve glave. Ovaj deo je tražen jer jeste pečenje, a košta kao salama, pa se ljudi omrse, a ne plate previše. Glava je tražena i u vreme seoskih poljskih radova i kada se pravi kuća. Tada domaćin na sto iznese meso koje jeste pečenje, a malo košta. Besparica je, mora se tako.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On kaže da je poseban specijalitet ovog lokala kožica praseta, a majstor se hvali da su ga mnogi pitali čime maže prase pre pečenja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Dolazila mi je gošća da kupi samo kilo praseće kožice. Izašao sam joj u susret. Upakujem joj, pa pitah zašto kupuje samo kožicu. Ona mi reče da je iz Beograda i da tamo nosi kupljeno, da pokaže prijateljima kako treba da izgleda valjano pečena praseća kožica - ponosan je Čola.

(Marija Raca)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    4. februar 2017 | 16:45

    ukusi su razliciti. ja bih voleo da ima 10 buta koje spaja potrbusina.

  • CHE

    4. februar 2017 | 18:38

    NISAM BAŠ NEKI GURMAN, ALI KAD VIDIM OVO, SAMO VAM MOGU REĆI: MAJSTORI STE , RUKE VI SE POZLATILE.

  • Dino

    4. februar 2017 | 21:22

    Idealno rješenje je Pragnje, pečenje za multikulturalne zajednice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA