REKORDERI: Srbija ima 131 agenciju, Nemačka samo šest!

Državne agencije godišnje koštaju zemlju više od 820 miliona evra! Direktori većine agencija imaju plate veće od 100.000 dinara, a neka primanja nadmašuju i čitavih 500.000 dinara!

  • 0

Ko god da sastavi novu Vladu Srbije moraće iz korena da poseče džinovsko stablo državnih agencija koje godišnje košta zemlju više od 820 miliona evra!

Činjenice su nemilosrdne: naša država ima 131 agenciju za "sve i svašta" i po tome je Srbija ubedljivi evropski rekorder!

Međutim, Kancelarija poverenika za informacije Rodoljuba Šabića do sada je utvrdila da postoji oko 170 republičkih agencija, zavoda, direkcija, fondova i drugih organizacija.

Ovo nije konačan broj, jer su slične institucije osnivale lokalne samouprave širom Srbije, koje se finansiraju iz lokalnog budžeta građana, takođe.

Direktori većine agencija imaju plate veće od 100.000 dinara, a neka primanja nadmašuju i čitavih 500.000 dinara.

Ilustracije radi, Nemačka kao vodeća privreda Evrope ima svega šest agencija, Češka 11, a Hrvatska je najavila da će broj od 47 uskoro da prepolovi zbog smanjenja birokratije.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA