Vukčević: Mladićev jatak je bio Nebojša Pavković!

 
  • 1

Tužilac tvrdi da se vodi istraga i protiv generala Vojne bezbednosti. Na pitanje da li je reč o Aci Tomiću, Vukčević zagonetno poručio: "Sami zaključite". Goranu Hadžiću upozorenje da se sakrije stiglo iz Haga!

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, izjavio je na današnjoj konferenciji za štampu da je haškog optuženika Ratka Mladića godinama skrivao nekadašnji načelnik Generalštaba Nebojša Pavković!

- Njegovom skrivanju pomagao je i još jedan visoko pozicionirani funkcioner Vojnoobaveštajne agencije koji je sada u penziji, a čije ime u ovom trenutku ne mogu da navedem - izjavio je Vukčević.

Na pitanje ko je general u penziji, Vukčević nije želeo da precizira da li je reč o generalu Aci Tomiću, koji se u medijima pominjao kao pomagač.

- Za njega je data naredba o sprovođenju istrage, neću da kažem ime, a vi sami zaključite - ostao je zagonetan Vukčević.

On je dodao da će stupiti u kontakt sa Radetom Bulatovićem, nekadašnjim šefom BIA, od kojeg će tražiti objašnjenje u vezi sa neuspelim akcijama otkrivanja i hapšenja haških optuženika.

On je, takođe, otkrio i da se Ratko Mladić, posle napuštanja vojnog objekta 2002, skrivao u 11 stanova u Beogradu i da je u Lazarevo, gde je i uhapšen, otišao najverovatnije autobusom.

Tužilaštvo za ratne zločine trenutno vodi krivični postupak protiv šest osoba koje se sumnjiče da su pomagali Mladiću i protiv još sedam za koje se veruje da su pomagali Stojanu Župljaninu. Protiv Pavkovića se ne vodi postupak pošto se on nalazi u Hagu.

HADŽIĆA UPOZORILI IZ HAGA!

Tužilac za ratne zločine saopštio je i da je “jedna službenica tribunala u Hagu, bliska i poznata saradnica tadašnje glavne tužiteljke ovog suda Karle del Ponte”, jednom uglednom beogradskom advokatu otkrila da se Goran Hadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine, nalazi na optužnici tribunala.

- Taj advokat je kasnije pozvao Hadžića u hotel Metropol, gde mu je ponudio svoje usluge pred tribunalom u Hagu. Takođe, Hadžiću je stiglo upozorenje i od jednog visokog srpskog zvaničnika - rekao je tužilac Vukčević.

Za pomaganje Stojanu Župljaninu u toku je krivični postupak protiv sedam osoba, od kojih su dvoje imali visoke funkcije na lokalu.

Vukčević je rekao da su potpuno razotkrivena kretanja i sve osobe koje su bile u kontaktu ne samo sa Mladićem i Župljaninom, već i Goranom Hadžićem i Radovanom Karadžićem.

ARTMAN: VUKČEVIĆEVE OPTUŽBE LAŽNE I ZLONAMERNE

Bivša portparolka tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman tvrdi da su optužbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je odala informaciju o Goranu Hadžiću "lažne i zlonamerne".

- Ne znam kome Vukčević hoće da se sveti preko mene, ali dosadilo mi je da budem živi štit - rekla je Artman.

Ona je izjavila da je "zaprepačćena" izjavom tužioca Vukčevića u kojoj se implicira da je ona u telefonskom razgovoru sa neimenovanim beogradskim advokatom otkrila činjenicu da je Hadžić na tajnoj optužnici i tako mu indirektno pomogla da pobegne.

- Nikada nisam odala ni jednu informaciju koja nije bila namenjena javnosti, a to se pogotovo odnosi na tajne optužnice - tvrdi bivša portparolka Haškog ružilaštva.

Ona je podsetila da je Hadžić, kome se spremalo hapšenje po zapečaćenoj haskoj optužnici, snimljen kako u bašti svoje kuće prima poziv na mobilni telefon, a zatim se žurno pakuje i beži. Hadžić je uhapšen i izručen Tribunalu tek sedam godina kasnije, u julu 2011.

- Ja znam ko je osoba iz kabineta Ministarstva spoljnih poslova Srbije koja je obavestila Hadžića da je na optužnici, a to znaju i srpske vlasti - poručila je Artman.

U vreme kada je Hadžić pobegao u ilegalu ministar spoljnih poslova Srbije je bio Vuk Drašković.

DSS: ZLOUPOTREBA TUŽILAŠTVA

S druge strane, u DSS-u kažu da je bivši direktor BIA Rade Bulatović uvek radio striktno po slovu zakona, te da ne može postojati nijedan dokaz koji bi govorio suprotno.

"Kada se još jedanput potvrdi ova istina ostaće pitanje za tužioca Vukčevića po čijem je nalogu i za čije političke interese je po svaku cenu pokušavao da povezuje Radeta Bulatovića i DSS s krivičnim procesima koje on kao tužilac vodi. Pitanje zloupotrebe tužilaštva u političke svrhe je najgori vid podrivanja pravnog poretka države", piše u saopštenju DSS-a.

(Telegraf.rs / Agencije)

 

 

 

 

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov

    22. jun 2012 | 16:20

    po nalogi zapada,domaci placenici u vlasti i pravosudju krecu u obracun sa DSS i njihovom presednikom Kostunicom.Vec vidjeno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA