Deca izbeglice na Balkanu se smrzavaju, situacija je ozbiljna: Ledeni dani čine da im životi prerastaju u još veći užas (FOTO) (VIDEO)

 
  • 10

Unicef se potrudio da u ovoj zimskoj sezoni žene i deca širom Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije budu u toplom prostoru

U januaru ove godine, kada su ekstremno niske temperature i snežne oluje i dalje "šibale" delovima Evrope, mnogim izbeglicama i deci migrantima prete respiratorne i druge ozbiljnije bolesti, pa čak i smrt od hipotermije.

BEOGRAD POSTAJE NOVA "DŽUNGLA": Gardijan tvrdi da EU ostavlja migrante zarobljene u Srbiji da umru od zime! (FOTO) (VIDEO)

UNICEF se potrudio da u ovoj zimskoj sezoni žene i deca širom Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije budu u toplom prostoru.

Izbeglički i migrantski centar u Tabanovcima u Makedoniji dom je za oko 100 ljudi. Trećina njih su deca. Patronažna sestra Slađana Perčinkovska nosi Ilajasa, umotanog u ćebe, u skolonište njegove porodice zajedno sa majkom Širin.

Prisiljeni da pobegnu iz Sirije u kojoj je rat traje od 2011. godine, kao i mnoge druge porodice, sirijska majka petoro dece drži Ilijasa zajedno sa ostalo četvoro dece u fabrikovanom skloništu koji je njihov dom u zadnjih 10 meseci.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Sa manje masti u telu koji bi ih izolovali od hladnoće, novorođenčadi i mala deca su osetljivije na virusne i bakterijske infekcije. Ilijas, Širinin sin, star je samo pet dana. Ona koristi sobu Unicefa kako bi podojila bebu, ugrejala se i malo odmorila.

ZIMA OTEŽALA MIGRANTSKU KRIZU: Izbeglice umiru od hladnoće, situacija u Grčkoj alarmantna (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Biti ovde, nekako delimo razarajuće traume mnogih ovih ljudi koji pate dok beže od rata. Ali, mi smo mnogo srećni što možemo da uživamo u ovim radosnim momentima kao ovaj - rekla je sestra Perčinkovska koja je Ilijasa okupala prvi put.

S druge strane, deca izbeglica iz Sirije, koje žive u Libanu, bore se da steknu obrazovanje, a mnoga deca su primorana da rade ili da rano stupaju u brak, saopštio je danas UNICEF.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Kako se navodi, oko 187.000 dece od kojih je polovina školske dece, ne pohađa nastavu.

DECA RATA: Tužna sudbina mališana u Siriji, svaki treći ne zna šta je MIR (FOTO)

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

- Siromaštvo, isključenost iz društva, nesigurnost i jezičke barijere sprečavaju decu iz Sirije da steknu obrazovanje i ostavljaju celu generaciju u nepovoljnom položaju, siromašne i u riziku da se rano venčavaju ili rade -  navodi se u saopštenju.

Nakon skoro šest godina rata, više od polovine stanovnika Sirije je napustilo svoje domove, a više od milion ih je prebeglo u Liban.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Video: Čamagić: Radovi na rekonstrukciji Trgovačke škole trajaće do jula naredne godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djosa

    23. januar 2017 | 22:36

    Tesko je tako nesto cuti i citati, al to nije nas problem nek otvaraju granice EU i problem je resen. Kad su nasi srbi begali nikog nije to interesiralo i nasa deca su se smrzavali i patili.

  • Sanyaa

    23. januar 2017 | 23:31

    Deca su blago!Nijedno dete ne treba da se smrzava,da bude gladno i zedno.Svako dete ima pravo na igru i smeh.Nije bitno da li je dete iz Sirije,Turske,Nemacke ili Srbije.Nije bitno da li je dete muslimanske ili hriscanske veroispovesti.

  • BRKA

    24. januar 2017 | 06:17

    Nas narod jos gore prolazi taki smo mi srbi svako nam je dobar samo nek je sa strane a nase ko sisa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA