OBRADOVIĆ ĆUTI: Ko je kriv što su testovi završili na ulici i što su zadaci bili netačni?

 
  • 0

Ministarstvo prosvete nema odgovore na pitanja kako je moguće da se rešenja testova pojave na "crnom tržištu" pre nego na zvaničnom testu, odnosno ko je odgovoran što se u jednom matematičkom zadatku potkrala greška

Ovogodišnje polaganje male mature za đake koji su završili osnovno obrazovanje u Srbiji obeležili su brojni skandali koji su bacili mrlju na samo polaganje i rezultate ispita.

Pre polaganja đaci su regularno na ulici mogli da kupe kombinaciju pitanja, koju će rešavati na testu, po ceni od 1.000 dinara!

U jednom od tri testa koji su mogli da se kupe na ulici, zadaci su bili identični onima koje su mali maturanti polagali u utorak. Autentičnost druge dve kombinacije može da utvrdi samo Ministarstvo prosvete.  Ta dva testa, inače, trebalo je da ostanu zaključana, jer su đaci mogli da vide samo onu kombinaciju koju je ministar Žarko Obradović izvukao tog dana, dok su ostale dve zapečaćene u sigurnosnim kesama, poput onih u kojima se transportuje novac.

Roditelji tvrde da se svaka od tri kombinacije koštala hiljadu dinaraa deca su ih kupovala na ulici ispred škola. Oni su kivni zbog ovog slučaja i tvrde da zadaci nisu “procueili” iz škola, već pre procesa štampe. Jer, na primer, kombinacija broj jedan, koju su deca polagala, u uličnoj verziji je test broj tri, ali su zadaci i njihov raspored identični.

Još neverovatnije zvuči podatak da se desila delimična greška u rešenjima ispita!

Naime, u rešenju koji je objavljen na sajtu Ministarstva prosvete prikazan je netačan postupak za dobijanje rešenja 11. zadatka na testu iz matematike. Navedeno je da je koren iz 164 broj priblužan broju 12, umesto broju 13 , koliko je tačno!

- Postupak je pogrešan, jer je tačan rezultat korena navedenog broja bliži broju 12, nego 13. Međutim, rešenje zadatka je tačno, tako da, po mom mišljenju, nije napravljena skandalozna greška - kaže za Telegraf.rs Vene Bogoslavov, autor poznate zbirke zadataka iz matematike.

Ostaje nejasno kako je moguće da se rešenja testova pojave na "crnom tržištu" pre nego na zvaničnom testu, odnosno ko je odgovoran što se u jednom matematičkom zadatku potkrala greška.

U izjavi za "Kurir" u Ministarstvu prosvete rečeno je da se odgovor na poslednje pitanje može potražiti u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Međutim, u ovom zavodu lopticu vraćaju u Ministarstvo prosvete.

Takođe, na pozive Telegrafa nije odgovarao ni još uvek važeći ministar prosvete Žarko Obradović.

S druge strane, pomoćnik ministra prosvete i nauke Zoran Kostić kaže da je ovo ministarstvo dobilo tri dojave o mogućem falsifikovanju i zloupotrebi testa iz matematike koji su osmaci rešavali na maloj maturi i da su ove primedbe prosleđene MUP-u na proveru.

- Dojavljeno nam je da su u dvorištu dve škole, u utorak, kada su osmaci rešavali test iz matematike, đaci prodavali testove, iako bi oni morali da budu čuvani u strogoj tajnosti i ne smeju da dospeju u javnost. Smatramo da se radi o zloupotrebi, falsifikovanju, tako da je MUP uzeo podatke - rekao je Kostić i naveo da mu je iz policije preneto da će o celom slučaju biti obavešteno i tužilaštvo.

Dojave su dobijene od direktora jedne škole, građanina koji se predstavio kao roditelj osmaka, kao i od novinarke.

Testovi su prodavani ispred Osnovne škole "Rade Drainac" i "Braća Baruh", a prema Kostićevim rečima, tu postoji "nečija zla namera, ciljevi su možda malo širi".

(I. M. / Kurir)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA