Tihi odlazak Milije Mandića, čoveka koji je zauvek promenio sliku Srbije: Kućica na Drini više nikada neće biti ista!

- Dan pre sedeo je kod mene, pričali smo, o čemu drugom, o Drini, i kućici na steni. Mnogo je voleo reku. Sutradan su mi javili da je preminuo - žali Miliju njegov prijatelj Rade Savić

  • 1

Milija Mandić zvani Gljiva, graditelj turističke atrakcije i neizostavnog motiva sa svih bajinobaštanskih razglednica, preminuo je u petak, iznenada, u 65. godini.

Koja priča se krije iza kućice na Drini? Svi znate za nju, ali ne i kako je izgrađena na samoj steni (VIDEO)

- Dan pre sedeo je kod mene, pričali smo, o čemu drugom, o Drini, i kućici na steni. Mnogo je voleo reku. Sutradan su mi javili da je preminuo - žali Miliju njegov prijatelj Rade Savić.

- Istorija kućice, koju su mnogi prirodnjački i turistički časopisi svrstavali među najneobičnije građevine, počela je 1968. Za grupu dečaka iz Bajine Bašte, među njima i Miliji, kameno ostvrce bilo je isuviše oštro da bi se na njemu moglo predahnuti posle plivanja drinskim virovima. Sa desne obale preneli su daske od srušene šupe - neke položili da mogu da ispruže nogu, neke uspravili da se zaštite od sunca. Naredne godine bujica je odnela daske.

Istog leta Milija, tada 17-godišnjak, i društvo su napravili kućicu. Čamcima i kajacima prevozili su lakše elemente a one veće spuštali su u reku kilometrima uzvodno, pa ih hvatali kod stene.

Foto: Wikimedia/Ujambor Foto: Wikimedia/Ujambor

Za pet decenija Drina je sedam puta rušila kućicu i svaki put je ponovo pravljena - zahvaljujući Mandićevom entuzijazmu.

- Pomogao sam mu da podigne prvu kućicu, posle su to preuzeli mlađi. Družilo se i pevalo na toj kućici, mladići su dovodili devojke, posle su počeli i turisti da dolaze - seća se Rade Savić.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hvala

    16. januar 2017 | 10:11

    Hvala mu i svima onima koji su divnim i kreativnim primerom pokazali kako se voli i živi sa rekom. Ostao je divan trag i primer drugima... Hvala i vama na celoj prici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA