Merkel: Ne postoji garancija večnosti sa SAD

 
 ≫ 
  • 9

Ona je dodala i da Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svetu u budućnosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas države članice Evropske unije (EU) da povećaju nivo bezbednosne i odbrambene saradnje, jer, kako je navela, ne postoji garancija večnosti u odnosima sa SAD.

Svi sa strahom očekuju ova četiri događaja 2017. godine. Odlučivaće se o sudbini sveta! (FOTO)

- Evropa je suočena sa rastućim izazovima u okviru svojih granica kao i obližnjim oblastima, uključujući migracije, rastuće terorističke pretnje, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini, kao i siromaštvo i glad u Africi - rekla je Merkelova studentima u Briselu, nakon što je primila počasne diplome o doktoratima od univerziteta Gent i Leven u Belgiji

Kako prenosi Rojters, ona nije direktno pomenula novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, ali je očigledno da je mislila na Trampovu izjavu tokom kampanje da će razmotriti odnos prema NATO.

Ona je dodala i da Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svetu u budućnosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Nemojmo se zavaravati: sa tačke gledišta nekih naših tradicionalnih partnera, naših transatlantskih veza, nema garancije večnosti bliske saradnje sa nama Evropljanima. Moramo da nastavimo da radimo na tome - kazala je.

Merkel je pozvala članice EU da povećaju volju za kompromis po pitanju ilegalnih migracija, uključujući brže napore da se vrate migranti koji su ilegalno u Evropi, a kojima je odbijen azil.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Čamagić: Radovi na rekonstrukciji Trgovačke škole trajaće do jula naredne godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny

    12. januar 2017 | 22:06

    Bako ti si super...

  • Dalibor

    12. januar 2017 | 22:43

    Mešaju se,ubijaju žene i decu po Srednjem Istoku i onda se još čude kad dobiju povratnu...nijedan napad na Zapadu nije bio iz čistog mira...ne podržavam terorizam ali razumem kako je kad pukne film

  • Sweden

    12. januar 2017 | 22:54

    Idi baba rogo i odmaraj kao i Obama dosta je vase politike zlokovci jednl..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA