Šta će biti s Kolarčevom zadužbinom: Zaposleni tvrde da su uslovi za rad nemogući

 
  • 3

Nema novca za osnovno održavanje prostora, zaposleni rade za minimalac, a sredstava za program je sve manje iz godine u godinu

Zadužbina Ilije Kolarca suočava se sa teškim danima, a opstanak najznačajnije zadužbine u zemlji doveden je u pitanje. Novca za osnovno održavanje prostora nema, a i sredstava za umetnički program je nažalost sve manje s godinama.

Skandal: Bošnjački intelektualci Andrića uporedili s Hitlerom i njegovo delo proglasili genocidnim!

Ispunjena poslednja želja Jovana Ćirilova, na ovo je trošio svaki dinar

Zaposleni koji rade za minimalac kažu da su uslovi u kojima opstaju "nemogući", piše Danas.

Mirjana Lazarević urednica muzičkog programa kaže da ova ustanova nije do sada zatvorila vrata samo zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih. Njen opšti utisak je da "Kolarac" nikoga ne zanima i da bi njegovo eventualno gašenje prošlo bez velikih reakcija.

- Nemamo dobro ozvučenje, dotrajale tepihe koji ne ispunjavaju protivpožarnu zaštitu smo morali da sklonimo, a za nove nemamo novca. Ne može jedna institucija kontinuirano da radi ako nemate novca za osnovne stvari - kaže Lazarević.

Ona dodaje da su se obraćali gradonačelniku, sekretarijatu, ministarstvu, Republičkom odboru za kulturu, ali da svi kažu kako "nisu osnivači".

Pošto prihodi od programa i izdavanja sala nisu dovoljni, zaposleni predlažu model po kome funkcionišu SANU i Matica srpska.

Da bi Zadužbina normalno funkcionisala potrebno je oko milion i po dinara mesečno, ali taj iznos ne može da se dobije ni od grada ni od države pošto po zakonu oni nisu nadležni za održavanje zajednica čiji je osnivač privatno lice.

Takođe, "Kolarac" ne može da računa ni na sredstva od investicija.

Mada Zadužbina Ilija Kolarca ima raznovrsnu delatnost prihodi koji se ostvaruju od programa i izdavanja sala nisu dovoljni da pokriju održavanje ove ustanove. 

Lazarević zaključuje da je u društvu zavladala apatija i da bi se ljudi iščuđavali nekoliko dana kada bi im isključili struju i zato što je Kolarac zatvoren, a potom nikom ništa. 

(Telegraf.rs)

Video: Jezivi snimak namerno potencijalnog izazivanja sudara na autoputu: Zbog ovakvih stvari se gine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I td...

    12. januar 2017 | 18:49

    Drzavo spasi Zvezdu i Partizan,ko jos brine za Kolarac.Sramota od drzave.

  • Nenad

    12. januar 2017 | 17:45

    Pa i to je, kao i mnogo toga drugog, u funkciji rasrbljavanja naroda i gibitka kulturnog identiteta srpkog naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA