NAJGORE TEK DOLAZI: Stižu veliki pljuskovi i nevreme, u Hrvatskoj na snazi crveni meteoalarm

 
 ≫ 
  • 7

Biće i povremenih naleta snega, ne samo u noći na četvrtak i tokom četvrtka, nego u manjim količinama i kasnije

Najnovije prognoze za Hrvatsku potvrđuju one od prošlih dana - sa severa Evrope sve do subote ujutro dolaziće jako hladan vazduh polarnog porekla, pri čemu će biti jakog i olujnog vetra, čak i u mnogim mestima u unutrašnjosti, a na Jadranu i orkanskih udara bure.

BALKANU PRETI POLARNA ZIMA: Najavljuju ledeni talas, oluje i orkanske bure, u ovoj zemlji biće najhladnije (FOTO)

Biće i povremenih naleta snega, ne samo u noći na četvrtak i tokom četvrtka, nego u manjim količinama i kasnije, javlja HRT.

U istočnoj Hrvatskoj će u četvrtak biti promenljivo oblačno, ponegde uz povremeni sneg u malim količinama. Uz većinom umeren i jak, na udare mestimično i olujan severni i severozapadni vetar, temperatura vazduha činiće se i nižom od jutarnjih oko -4 °C, i poslepodnevnih od 0 do 2 °C, a najhladnije će biti na kraju dana.

Slično i u centralnoj Hrvatskoj, gde će snega, ako ga uopšte bude, biti uglavnom noću i ujutro. Ali, severni i severoistočni vetar sigurno neće izostati, a s njim i izraženiji osećaj hladnoće.

Još izraženijih celodnevnih minusa biće u Gorskom kotaru i Lici, a uz jaku i olujnu buru tako će se verovatno činiti i nekima na severnom Jadranu. Sneg je u gorju siguran, ponegde i uz tanji snežni pokrivač, a moguć je i na moru, čak i na ostrvima, gde će u početku biti mestimične kiše.

Foto: Tanjug/HINA/Denis CERIC Foto: Tanjug/HINA/Denis CERIC

Obilniji pljuskovi, pa čak i nevreme, verovatnije su na centralnom Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije ponovno će biti snega, pa i novog snežnog pokrivača. I na obali, pa i ostrvima, može biti snega nošenog umerenom i jakom burom, u drugom delu dana često i olujnom, pa i s orkanskim udarima. Umereno talasasto more, ponegde s jačim talasima biće i na jugu Jadrana, gde će takođe duvati jaka i olujna bura, posebno u drugom delu dana, kada je mestimično moguć i sneg. Pre njega - kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom.

Sledećih dana biće hladnije, gotovo širom kopnenog područja i uz celodnevne minuse. Štaviše, u noći i ujutro tokom vikenda temperatura vazduha će se ponegde vrlo verovatno spuštati i na oko -20 °C, posebno u gorju! Uz promjenljivo naoblačenje mogući su naleti snega, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, čak i na udaljenijim ostrvima. Ali, za većinu je verovatno znatno važnije upozorenje na hladnoću - i zbog jake i olujne bure, ponegde na udare i orkanske, posebno u petak, a i zbog temperature koja će se spuštati na vrednosti retko kada doživljene na moru početkom januara, i to ne samo u petak i subotu, nego verovatno i u nedelju ujutro, kada vetar oslabi.

REPUBLIKA SRPSKA

S obzirom na najave meteorologa da će Republiku Srpsku narednih dana zahvatiti zahlađenje sa temperaturom nižom i od minus 20 stepeni Celzijusovih, Republička uprava Civilne zaštite pozvala je lokalne vlasti da obrate pažnju na odvijanje života u tim uslovima, posebno na ljude bez krova nad glavom.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Nadležne službe za održavanje, naročito u zimskim uslovima, imaju značajnu ulogu u prognoziranim meteorološkim okolnostima - saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Meteorolozi danas poslepodne predviđaju olujne nalete bure na jugu Republike Srpske, zbog čega iz Republičke uprave Civilne zaštite skreću pažnju javnim institucijama, privrednim kolektivima, građanima da obezbede objekte koji bi mogli da pretrpete štetu od olujnog vetra. Pozivajući se na prognozu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske iz Republičke uprave Civilne zaštite podsećaju da Srpsku u narednim danima očekuje hladno vreme, a da se najniža temperatura vazduha očekuje u noći između petka i subote, 6. i 7, te subote i nedelje, 7. i 8. januara.

(Telegraf.rs)

Video: Hrvatska: Pripreme za sprečavanje poplave u naselju Aljmaš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    5. januar 2017 | 10:42

    Zašto sam upravo pročitala kompletnu prognozu za HRVATSKU?

  • Ns

    5. januar 2017 | 10:40

    Sta nam samo servirate te hrvate,dosta sa njima bre.

  • Владимир КГ

    6. januar 2017 | 13:56

    Их, што ми жао !!! Баш се забринух ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA